Borba još traje
137

Kako su prošli mladi kandidati stranaka na izborima

Piše: M. N.
Haris Zahiragić (SDA), Mario Mikulić (HDZ) i Arijana Memić (NP)
Haris Zahiragić (SDA), Mario Mikulić (HDZ) i Arijana Memić (NP)
Političke stranke su na općim izborima u BiH imale veći broj mladih kandidata, ali nisu svi baš briljirali. Još nije poznato da li će uspjeti dobiti funkcije za koje su se kandidovali, jer su većinom njihove mnogo starije stranačke kolege osvojile veći broj glasova.

Za Skupštinu Kantona Sarajevo kandidovano je najviše mladih. Haris Zahiragić (27) iz SDA, koji je široj javnosti poznat jer je obnašao funkciju predsjednika SPUS-a te člana UO i Senata UNSA osvojio je 3.600 glasova. Zahiragić je na listi bio pozicioniran na 15. mjesto, a hipotetički u SKupštinu KS bi mogao ući ako SDA bude dio vlasti, pa neko od SDA kandidata s liste bude prekomandovan u izvršnu vlast.

Tridesetogodišnji Haris Gudić, Zahiragićev stranački kolega, osvojio je 3.178 glasova. Fakultet je završio u Maleziji i stekao zvanje bachelora kompjuterskih nauka. On ima nešto manje šansi da uđe u Skupštinu KS.

Najmlađa kandidatkinja SDA Rijana Jusufbegović osvojila je 2.233 glasa. Rijana je osnovnu i srednju školu završila kao ponos generacije, a Filozofski fakultet u Sarajevu, Odsjek za turski jezik i književnost završila je dobivši najvrednije priznanje Zlatnu značku. Dobitnica je i nagrade za najboljeg studenta Federacije BiH. Iako je osvojil aznačajan broj glasova, Jusufbegović neće moći izboriti mjesto u kantonalnom parlamentu.

Sestra ubijenog Dženana Memića Arijana Memić osvojila je 5.045 glasova i druga je po broju glasova na listi stranke Narod i pravda za Skupštinu KS te je gotovo sigurno da je ušla u Skupštinu KS.

Poznati dvojac Naše stranke u Skupštini KS Mario Vukasović (31) i Neira Dizdarević (32) osvojili su ukupno 2.618 glasova. Njihov kolega Vibor Handžić (32) koji je poznat javnosti po obnašanju funkcija vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad te Gradskom vijeću Grada Sarajeva, osvojio je 1.026 glasova. Da li će ući u Skupštinu KS zavisi od toga da li će Naša stranka biti dio vlasti ili ne.

Dvadesetdevetogodišnji kandidat Nezavisne bh. liste Haris Selmanović prvi put se pojavljuje na izbornim listama i osvojio je 921 glas, a za ulazak u Skupštinu KS ima teoretske šanse jer se očekuje da nosilac liste Ibrahim Hadžibajrić svoj mandat prepusti i ostane na poziciji načelnika Općine Stari Grad.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Damir Filipović došao je na ovu funkciju kada je imao samo 26 godina i bio je jedan od najmlađih službenika na ovoj funkciji. Kao kandidat SDP-a za Skupštinu KS osvojio je 1.339 glasova. Teško je očekivati da će izboriti mjesto u Skupštini KS.

Sociologinja i kćerka komandanta odbrane Mostara Semira Drljevića Lovca Selma Drljević osvojila je 715 glasova kao kandidatkinja DF-a za Skupštinu HNK. Ima 25 godina i prema svemu sudeći izborila je mjesto zastupnice.

Mladi magistar prava iz Širokog Brijega i osnivač udruženja "Hrvatska zvona" Dario Kvesić (29) je kao član HRS-a osvojio 1.516 glasova za Skupštinu Zapadnohercegovačkog kantona.

Najmlađi kandidat Komunističke partije za Skupštinu TK Dominik Raškaj (22), koji je iz Gračanice i studira Filozofski fakultet, osvojio je 2.737 glasova.

Kandidati PS FBiH već godinama u politici

Kada je riječ o Parlamentu FBiH, predsjednik Mladeži HDZ-a Mario Mikulić osvojio je 5.262 glasa te je blizu da izbori mjesto u parlamentu.

Najmlađa visoka stranačka dužnosnica u BiH Lana Prlić (25), koja je za potpredsjednicu SDP-a izabrana kada je imala 21 godinu, osvojila je 1.587 glasova.

Tridesetjednogodišnji SBB-ov kandidat Anel Kljako osvojio je 1.836 glasova. On već osam godina obnaša dužnost zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona i lider je SBB-a u Mostaru. Njegova tri godine mlađa kolegica Azra Hadžić Bećirspahić, koja je predsjednica KO SBB u USK i najmlađa federalna zastupnica, osvojila je 1.667 glasova.

Najmlađa kandidatkinja SNSD-a 27-godišnja Maja Pjeranović iz Dervente dobila je 4.781 glas. Članica je Predsjedništva mladih SNSD-a, a radi u Opštini Derventa.

Diplomirani politolog za međunarodne odnose i diplomatiju Aleksandar Bogosavac (29) iz SDS-a osvojio je 2.737 glasova. Od 2014. do 2018. godine bio je predsjednik Mladih SDS-a Derventa, dok je od 2016. do 2018. godine bio član Izvršnog odbora SDS-a Republike Srpske. Trenutno je član IO OO SDS Derventa.

Dvadesetsedmogodišnji Tarik Jažić, kandidat Naše stranke koji je na lokalnim izborima bio kandidat za načlenika Općine Stari Grad Sarajevo, osvojio je 1.537 glasova.

Poznata imena mladih poslanika u NSRS

Za NSRS se već zna da će poslanik biti 25-godišnji Draško Stanivuković iz PDP-a. Riječ je o studentu ekonomije i odborniku Grada Banja Luka. Politikom se bavi od 18. godine i osvojio je srca glasača dobivši 14.819 glasova, najviše od svih mladih političara, ali i više od mnogih starijih kolega. Stanivuković je sigurno novi zastupnik u NSRS-u.

Dvadesetsedmogodišnja Mara Milošević iz SNSD-a dobila je 2.578 glasova, dok je predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić dobio 4.995 glasova.

Delegatkinja u Vijeću naroda RS Andrea Dorić, koja se kandidovala u ime Socijalističke partije, dobila je 685 glasova.

Svi će naredne četiri godine obnašati funkciju poslanika u NSRS.

U Parlamentu BiH dominiraju stariji

HDZ BiH je za Parlament BiH kandidiovao 31-godišnju Darijanu Katić, glavnu sekretarku KO HDZ-a. Osvojila je 6.529 glasova. Ona je i članica Predsjedništva HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom dom Parlamenta FBiH.

DNS-ov kandidat Bojan Šapurić, koji ima samo 22 godine, osvojio je 2.142 glasa. Živi u Trebinju. Potpredsjednik je Mladih DNS-a, član glavnog odbora DNS-a i član RO Hercegovine. Svoje radno iskustvo stekao je u MH Elektroprivreda RS u direkciji za distribuciju električne energije. Na lokalnim izborima 2016. godine izabran je za odbornika u SG Trebinje, a trenutno obavlja funkciju potpredsjednika Gradske skupštine.