Bez toaleta i prijevoza
326

Kako su nove naredbe pogodile mnogobrojne uposlenike trafika u FBiH

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U vrijeme zabrane javnih okupljanja, zabrane rada trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata, pa od sutra i obustave javnog prijevoza u FBiH zbog pandemije koronavirusa, uposlenici trafika i dalje su dužni dolaziti na svoja radna mjesta koja su sada i više nego neuslovna.
Nekoliko radnica požalile su nam se kako su zabrinute jer proteklih dana nemaju gdje otići ni u toalet jer ne rade ugostiteljski objekti u okolini trafika. Pri tome, njihovo radno vrijeme je od pola šest ujutro do pola devet navečer.

Kako od sutra neće raditi ni javni prijevoz, mnoge su zabrinute kako će uopće doći na posao. Ništa ih ne štiti na njihovom radnom mjestu gdje su u stalnom kontaktu sa ljudima, potencijalnim nosiocima koronavirusa. Sve što je pred njih stavljeno su maske i sredstva za dezinfekciju.

Podsjećamo, Vlada FBiH je, u vezi sa postupanjem poslodavaca i radnika, a s ciljem sprečavanja bolesti izazvane koronavirusom, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, dala više preporuka poslodavcima. Jedna od njih je da provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika, tako da radnicima skrate trajanje radnog vremena, ukoliko to proces rada dozvoljava.

Poslodavcima koji zapošljavaju veći broj radnika preporučeno je da reorganizuju radno vrijeme, ukoliko to proces rada dozvoljava, te da rad koji se odvija u jednoj smjeni rasporede u dvije smjene.

Poslodavci su obavezni, u skladu s propisima iz oblasti zaštite na radu, osigurati redovno i pojačano provođenje higijenskih mjera u radnim i pomoćnim prostorijama, a koje, između ostalog, podrazumijevaju čišćenje i dezinfekciju prostora, kao i redovnu ventilaciju i provjetravanje.