Vraćanje duga
38

Kako su mediji bliski Dodiku dali prostor ruskoj propagandi tokom obilježavanja Dana pobjede

S. M.
Igor Kalabuhov
Igor Kalabuhov
Tokom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom 9. maja u Moskvi mediji bliski vlastima u RS-u otvoreno su dali prostora ruskom ambasadoru u BiH Igoru Kalabuhovu, ali i drugim ruskim zvaničnicima, da događaj danima koriste u opravdavanju brutalne ruske agresije na Ukrajinu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik otvorio je medijska vrata ne samo Kalabuhovu za širenje ruske propagande, već i glasnogovornici Ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariji Zaharovoj. Baš kao što je Dodik sav svoj politički kapital uložio na rusku kartu, tako je i ruska politika u BiH godinama svu podršku davala SNSD-u i satelitskim strankama. Ljubav je obostrana, i ruska invazija nije ju pokolebala.

Iako je ruski ambasador tvrdio i još uvijek tvrdi da ima jednak pristup svim stranama u BiH skoro je nemoguće razlikovati stavove Kalabuhova i Dodika o političkim prilikama u BiH, ali i u Ukrajini, koliko to politička pozicija Dodika dozvoljava. S tim u vezi, kao izraz zahvalnosti, Kalabuhov je dobio prostor da svakodnevno "operiše" po medijima bliskim vlastima RS-a šireći najbrutalniju propagandu.

On se jučer na RTRS-u, a povodom Dana pobjede, direktno obratio građanima rekavši da odaje počast precima koji su svojom hrabrošću izvojevali veliki podvig u Evropi. Govoreći o njihovoj hrabrosti i odanosti otišao je korak dalje.

"To su iste osobine, tipične za ruski narod i druge narode u Rusiji, koje danas pokazuju naši vojnici u nepomirljivoj borbi protiv novog žarišta fašizma u Evropi, i to u neposrednoj blizini naših granica", kazao ruski ambasador.

Dva dana ranije Kalabuhov je u kolumni objavljenoj na Glasu Srpske kazao da je euforija nakon Drugog svjetskog rata ujedinila mnoge narode svijeta i zasjenila ružne strane onoga što se dogodilo.

"Duži niz godina o destruktivnoj političkoj liniji 'saveznika', koju su oni provodili uoči i tokom Drugog svjetskog rata, namjerno se prećutkivalo u SSSR-u, a kasnije i u Rusiji. Nije bilo razgovora o kolaboracionizmu, o huškanju Rusije i Njemačke u cilju međusobnog istrebljenja stanovništva naših zemalja bez učešća drugih evropskih armija, o odlaganju otvaranja drugog fronta u Zapadnoj Evropi i još mnogo toga", kazao je Kalabuhov.

Dodao je da su Rusi uradili sve da pomognu partnerima da "sačuvaju obraz" u nadi da su naučili lekciju i da će saradnja biti trajna, ali kako je istakao, historija ih nije ničemu naučila.

"Očigledno da je Ukrajina, uz blagoslov Zapada, formirana isključivo kao anti-Rusija, a vještački izazvani sukobi na njenoj teritoriji samo je izgovor za jačanje NATO snaga i njegovo dalje širenje na Istok, sve do neposredne granice sa Rusijom. 'Zahvaljujući' našim nekadašnjim saveznicima, nakon 77 godina, ponovo smo prinuđeni da gasimo neonacističko žarište koje se razgorjelo sasvim blizu", napisao je Kalabuhov.