Burno u Krajini
48

Kako su lokalni zastupnici u USK poljuljali odnos SDA i NES-a: Izetbegović tri imena pozvao na raport

S. H.
Jasmin Musić, Šemsudin Dedić i Nijaz Hušić (Foto: D. S./Klix.ba)
Jasmin Musić, Šemsudin Dedić i Nijaz Hušić (Foto: D. S./Klix.ba)
Politički odnosi u Unsko-sanskom kantonu znatno su poljuljani i dugoročno bi mogli ugroziti odnos SDA i NES-a, dvije stranke koje su približile svoje političke stavove u posljednjih šest mjeseci.
Iako su u tom kantonu vlast, odnosi između SDA i NES-a su na velikom ispitu. Prvo je hercegovačka SDA presjekla i vlast nakon skoro deset godina napravila sa HDZ-om i SDP-om, uprkos insistiranju NES-a da bude dio te vlade. A sada se prilično zakomplikovalo i u Krajini.

Naime, prema informacijama Klix.ba kadrovi koji vode politiku SDA u USK su odlučili da se ide u rekonstrukciju vlade, a to znači izbacivanje NES-a i koaliranje sa strankama Trojke. U vlasti bi ostao i Pomak.

A sve je počelo time što je SDA zatražila veću zastupljenost u vlast, nauštrb NES-a. Kada nije došlo do dogovora, SDA se okrenula drugim strankama.

Ipak, prema našim saznanjima predsjednik SDA Bakir Izetbegović nije za izbacivanje NES-a iz vlasti pa je uoči današnje sjednice Skupštine USK na raport u Sarajevo pozvao Šemsudina Dedića, čovjeka koji vodi stranku u Krajini, Jasmina Musića, predsjednik Skupštine USK te Nijaza Hušića, zastupnika iz Cazina.

Iako se već nekoliko mjeseci pričalo o mogućem dugoročnom savezništvu SDA i NES-a, odnosi su ubrzo narušeni. Dedić ima razlog za nezadovoljstvo jer na posljednjem kongresu nije izabran za jednog od potpredsjednika i očito više nije u prvoj liniji kadrova SDA. S druge strane Hušić na lokalnom nivou želi glavnu riječ u Cazinu, gdje Nermin Ogrešević, čelnik NES-a suvereno vlada.

Tako da sada mnogo toga zavisi od Izetbegovića i njegovog utjecaja na svoje kadrove. Da li će zaustaviti rekonstrukciju ili kreće raspad odnosa SDA i NES-a. Jer vlast u Krajini za NES jasan interes i vjerovatno crvena linija.