Šta kažu dokumenti
57

Kako su i kada protjerane ruske diplomate iz Hrvatske i Makedonije došle u BiH

D. Be.
Posljednjih nekoliko dana u našoj državi traje drama o ruskim diplomatama koje su utočište pronašli u Bosni i Hercegovini. Klix.ba je došao u posjed dokumenata koji pokazuju da su oni stigli u BiH tokom 2022. godine.

Dokumenti pokazuju da je identifikaciona iskaznica za jednog ruskog diplomatu izdata 10. januara 2023. godine i da važi do 12. januara 2027. godine, dok je za drugog ID kartica izdata 21. oktobra 2022. godine i vrijedi do oktobra 2026. godine.

Oni su Ministarstvu vanjskih poslova na čijem čelu je u to vrijeme bila ministrica Bisera Turković, izdali verbalnu notu, kopiju pasoša i nove fotografije u boji.

Ima jednog od spornih diplomata, Ilije Serov koji je u funkciji ataeša, se navodi na diplomatskoj listi Ambasade Ruske Federacije u BiH u novembru 2022. godine.

Bisera Turković, bivša ministrica vanjskih poslova, u razgovoru za BIRN BiH je kazala da su diplomatske liste pokazatelj ko su aktivne diplomate u kojem periodu.

“One se izdaju kvartalno. U septembru prošle godine (Serov i Sokolov) nisu na listi. Ja odlazim u januaru, u februaru se pojavljuje prvi diplomata, a drugi se pojavljuje od septembra ove godine", kazala je Turković.

Prema istraživanju BIRN-a, Serov se prvi put na diplomatskoj listi pojavio u februaru, a Sokolov u maju ove godine.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković prije tri dana je objavio reakciju na informaciju o boravku dvojice ruskih diplomata Antona Sokolova i Ilije Serova u BiH, a koji su ranije protjerani iz Hrvatske i Makedonije. On tvrdi da je boravak odobren u mandatu prethodne vlasti.

Konaković je naveo da je Anton Sokolov kao prvi sekretar ruske ambasade u Bosni i Hercegovini boravio i radio u dva navrata od 15.7.2015. godine do 19.04.2021. godine i od 12. 01. 2023. godine i trenutno je na toj funkciji. Ilija Serov, kao ataše boravi u BiH od 25.10.2022. godine.

"Obojica došli, prešli granicu, nisu notifikovani (najavljeni da će doći), te im izdate ID kartice u vrijeme kad je SDA imala na poziciji ministrice vanjskih poslova Biseru Turković, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i zamjenika direktora granične policije Fahrudina Halača", napisao je Konaković.

Također je poručio da su ovi diplomati došli bez reakcije Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i Granične policije Bosne i Hercegovine. Negira konstataciju Turković da su diplomatske liste ključne za diplomatska putovanja.