Na tankom ledu
78

Kako SNSD ucjenjuje PDP: Napustite Vijeće ministara pa ćemo smijeniti Bratića

Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Partija demokratskog progresa (PDP) predložila je u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) smjenu Senada Bratića (potpredsjednik NSRS), kao "kaznu" zbog inicijative SDA za preispitivanje imena RS-a. Prijedlog je odbijen, a sada SNSD kolege iz PDP-a uslovljavaju izlaskom iz Vijeća ministara.

Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao je da inicijativom o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Senada Bratića člana SDA, PDP izlazi iz konteksta priče koju su imali lideri partija prije neki dan.

Smatra da zbog odstupanja od dogovora PDP-ov ministar treba da napusti Vijeće ministara. Žunić podsjeća da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poslije izjava Bakira Izetbegovića o inicijativi za promjenu imena Republike Srpske pozvao na sastanak predsjednike političkih partija u RS-u na kojem su zauzeli zajednički stav.

Napisali su, ponavlja Žunić zajedničku izjavu, koju je potpisao i lider PDP-a Branislav Borenović i jasno je da sa ovim pokušajem sada, PDP odstupa od dogovorenog.

"Ne spominjete da u ovom trenutku vaš ministar vanjskih poslova Igor Crnadak sjedi i u NSRS, ali i sa Denisom Zvizdićem. Zvizdić je neki dan ponovio da je inicijativa Izetbegovića došla u pravom trenutku. Sada je to izgleda nebitna stvar. Ovdje je valjda poenta da se sve ono što ne valja u Federaciji i raspad sistema u upravljanju BiH, prebaci u RS", rekao je Žunić.

Iz SNSD pozivaju PDP da istog trenutka napusti Vijeće ministara. Ističu, ukoliko napuste i na taj način daju do znanja da ne podržavaju inicijativu SDA i SNSD će razmatrati smjenu Senada Bratića.