24. januar 1947.-24. maj 2000.
0

IN MEMORIAM / Kako smo zaboravili Kurta Schorka, "tipičnog Sarajliju"

Piše: Almir Panjeta
Tog 24. maja 2000. godine svjetske agencije prenijele su kratku vijest da su u zasjedi u Sierra Leoneu poginuli novinar Kurt Schork i snimatelj Miguel Gil Moreno de Mora. Njih dvojica bili su među 45 novinara koji su te godine ubijeni u svijetu.

Dvije godine nakon pogibije, ulica u sarajevskom Aerodromskom naselju nazvana je po Kurtu Schorku, a mnogi su se tada, kao i sada, pitali ko je taj čovjek i zbog čega je bio bitan ovom gradu koji ga je, kao i mnoge velike ljude, zaboravio. Danas je deseta godišnjica smrti čovjeka koji je od 1992. do 1996. godine bio šef Reutersovog ureda u Sarajevu odakle je cijelom svijetu prenosio istinu o tome šta se dešavalo u opkoljenom gradu.

"Tokom 1.335 dana opsade cijelom svijetu je pokazao istinu o ratu, heroizam i veličinu patnje građana Sarajeva.", ostalo je upisano na tabli pored naziva Ulica Kurta Schorka. Posthumno mu je dodijeljen pasoš Bosne i Hercegovine, a pola njegovog pepela prosuto je na groblju "Lav" uz grobove Admire Ismić i Boška Brkića, "Sarajevskih Romea i Julije".

Schork je u svijet poslao priču o njihovoj tragičnoj pogibiji na Vrbanja mostu 18. maja 1993. godine. Amira i Boško ostali su zajedno usprkos ratu, željeli su svoju ljubav proživjeti u miru i ubijeni su na Vrbanja mostu dok su trčali držeći se za ruke. Prvi metak pogodio je Boška, a drugi Amiru koja je teško ranjena dopuzala do njega gdje je i umrla, a njihova tijela sedam dana nisu mogla biti izvučena. A, bio je dogovoren njihov izlazak iz Sarajeva...

"Schork je u ratnom Sarajevu, iako americki državljanin, postao tipičnim Sarajlijom. Postao je svijest grada koji se ruši i pokazao da pero može biti jače od mača", kazao je o Schorku prilikom postavljanja table s njegovim imenom u Aerodromskom naselju nekadašnji izaslanik generalnog sekretara UN-a Jacques Paul Klein.

Danas se tog tipičnog Sarajlije njegovi "sugrađani" slabo ili nikako sjećaju, kao što je malo onih koji se sjećaju tužne sudbine Admire i Boška. Osim ulice u Sarajevu i počasnog pasoša, u znak sjećanja na velikog čovjeka, novinara i humanistu dodjeljuje se i novinarska nagrada Kurt Schork.