Aktivna 124 slučaja
117

Kako se Tuzlanski kanton bori s koronom: Lagodnije ponašanje građana uozbiljit će inspektori

A. K.
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski kanton proteklih sedam dana bilježi rast broj zaraženih koronavirusom, a trenutno su aktivna 124 pozitivna slučaja. Vapaji epidemiologa u smjeru što ozbiljnijeg shvatanja aktuelne situacije kod građana nisu davali velike rezultate pa će njihovo prilično opušteno ponašanje uozbiljiti inspektori koji su u znatno većem obimu počeli djelovati na terenu.

Drastično povećanje broja pozitivnih na SARS-CoV-2 zabilježeno je između ovog i prethodnog ponedjeljka, a infekcija je za sedam dana potvrđena kod 109 osoba. Prvi ciklus prvog vala koronavirusa u Tuzlanskom kantonu zabiježen je od 27. marta do 5. maja i u tom vremenskom periodu ukupno su bile pozitivne 82 osobe.

Nakon 30 dana "mirovanja" virusa počeli su se sporadično pojavljivati slučajevi, među kojima je bio jedan uvezen iz Finske, a potom i klaster u mjestu Donja Lukavica u Živinicama, koji je u konačnici brojao i jedan smrtni ishod.

U vrijeme kada su Tuzlaci mislili da se rješavaju virusa te da potrebe za socijalnom distancom i nošenjem maski više nema, dogodilo se sasvim suprotno. Prvobitno su otkrivena dva slučaja pozitivna na koronavirus u naselju Suha u Živinicama, a dva dana kasnije došlo je do velikog širenja infekcije. Najveći klaster se proširio i na susjedne gradove kao što su Tuzla, Lukavac i Srebrenik.

Dok su epidemiolozi ovaj klaster pokušavali staviti pod kontrolu, novi slučajevi zaraze otkrivani su na drugim stranama u Tuzli, Srebreniku, Banovićima, Lukavcu, Gračanici, Sapni, Teočaku...

Za sedam dana 109 pozitivnih osoba Samo u proteklih sedam dana utvrđeno je novih 109 pozitivnih osoba od ukupno 124 aktivna slučaja, a među njima je i nekoliko uvezenih iz Holandije, Švedske, Švicarske i Njemačke.

Virus ne štedi ni osobe u rudnicima, privatnim firmama, zdravstvenim ustanovama, fakultetima, ali i vrtićima, s obzirom da su na ovim mjestima zabilježeni pozitivni slučajevi.

Da je stanje u drugom ciklusu prvog vala znatno ozbiljnije, potvrđuju i brojevi koji pokazuju da sada ovaj kanton ima znatno više zaraženih i to za kraći vremenski period.

Dvije osobe pozitivne na COVID-19 u proteklih sedam dana su preminule, a također u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH prvi pacijent je priključen na respirator na kojem se nalazi već tri dana.

Trenutno se u izolatoriju Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli nalazi 10 osoba. Jedna je u težem kliničkom stanju, dok je preostalih devet sa srednje teškom kliničkom slikom. Ranije spomenuti muškarac koji je na respiratoru nalazi se u posebnom odjelu Klinike za plućne bolesti u Slavinovićima.

Inspektori na terenu: Građani su se opustili Nadležni u kontinuitetu građane pozivaju na individualnu odgovornost, međutim vapaji u tolikoj mjeri nisu davali rezultate. Od pozitivnih priča o disciplini stanovništva ove regije u aprilu i maju, sada Tuzlaci djeluju na sasvim suprotan način. Zbog toga su federalni i kantonalni inspektori već počeli djelovati na terenu i to u osam timova.

"Nažalost, svjedoci smo da nam se pojavio veći broj osoba kod kojih je potvrđeno oboljenje COVID-19 i s tim u vezi smo pojačali inspekcijski nadzor u oblast primjene higijensko-epidemioloških sredstava i nošenja maski u centrima gdje je povećana frekvencija i prisustvo građana. To se prije svega odnosi na tržne i zanatske centre te ugostiteljske objekte", kazao je za Klix.ba direktor Uprave za inspekcijske poslove TK Amel Mehanović.

Sanitarni i drugi inspektori koji su ovlašteni za vršenje sanitarnog nadzora konstantno su na terenu, a ovog ponedjeljka su provodili aktivnosti u Tuzli, Živinicama i Gračanici. U narednim danima idu i u druge sredine.

"Njihove aktivnosti se odnose na provjeru primjene poštivanja naredbi štaba civilne zaštite i preporuka Zavoda za javno zdravstvo TK u zatvorenim prostorima (tržni i zanatski centri te ugostiteljski objekti, op.a.). Na terenu smo ustanovili da je došlo do opuštanja u primjeni i poštivanju istih. Ovom kontrolom idemo sa upravnim mjerama u kojima izdajemo rješenja u smislu obaveze nošenja maski u zatvorenim prostorijama gdje zaposleni i oni koji ulaze moraju imati maske te se pridržavati distance od najmanje metar i po. Svi objekti moraju imati dezinfekciono sredstvo na ulazu", kaže nam Mehanović.

Ukoliko dođe do neispunjavanja upravne mjere Mehanović upozorava da će inspektori biti prinuđeni primjenjivati represivne mjere, odnosno izdavati prekršajne naloge koji za fizičke osobe predviđaju kazne od 100 do 2.000 KM, dok su za pravne osobe znatno veće i kreću se od 2.000 do 10.000 maraka.

"Moramo biti svjesni da je žarište u Tuzlanskom kantonu sada znatno veći problem te građane pozivamo na pridržavanje mjera koje su izdate od nadležnih institucija. Inspekcije nisu organ koji želi kažnjavati fitička ili pravna lica, posebno u teškom ekonomskom stanju svih nas, zbog toga pozivam sve na odgovornost. Moramo zajedničkim snagama prebroditi ovu epidemiološku situaciju", apelovao je Mehanović.

Situacija sve složenija Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić nam kaže da se situacija iz dana u dan sve više komplikuje, a tome doprinosi i sve veći broj pozitivnih soba koje dolaze iz inozemstva. Samo u protekla tri dana dva slučaja su vezana za Švedsku te po jedan za Njemačku i Švicarsku.

"Epidemiološka situacija je ozbiljna. I dalje tvrdim da nema mjesta panici samo ukoliko se svi uozbiljimo i svako od nas preuzme dio lične odgovornosti prema sebi i najmilijima. Sve dok imamo ijednog pozitivnog prikupljanjem podataka dolazit ćemo do toga da su i njegovi kontakti pozitivni", upozorava Čolić.

Resorna ministrica je ponovo apelovala da se svi pridržavaju zaštitnih mjera, odnosno da nose masku, uz socijalnu distancu i redovno pranje ruku po protokolu jer je to jedini način na koji se svi možemo odbraniti od COVID-19 i spriječiti još jači prodor u širu populaciju sa znatno većim brojem smrtnih slučajeva.

"Nije nam cilj da idemo s restriktivnim mjerama koje predviđaju zatvaranje bilo koga ili bilo koje djelatnosti. Svim građanima koji vjeruju ili ne vjeruju da COVID-19 postoji te koji su iz bilo kojeg razloga u proteklom periodu izgubili povjerene u krizni štab i nadležne, poručujem da poštujem svačije mišljenje. Samo, molim vas da to mišljenje s maskom na licu iznosite gdje god želite", zaključila je Čolić.