Otisci
0

Kako se suočiti sa prošlošću?

Sarajevo-x.com
Produkcijska kuća XY Films iz Sarajeva napravila je dobar potez. U proteklih nekoliko godina producirala je 25 epizoda serijala pod nazivom 'Otisci' koji se bavio životom u lokalnim zajednicama širom BiH gdje su počinjeni ratni zločini. Serijal je ponovo pokrenuo neka važna neriješena pitanja kao što su ratna prošlost, zločini i žrtve koji su i danas u drugom planu interesa vlasti i društva. Posljednja epizoda serijala koja se emitira večeras u 20 sati i 20 minuta na FTV razmatra pitanje – kako pokrenuti zaustavljeni proces suočavanja sa ratnim zločinima i krenuti u bolju budućnost?

Piše: Asim Bešlija

Iza priče o sjaju Evropske unije i integriranja BiH u njene okvire, u zapećku ostaje jedna druga BiH koja se još uvijek nije izvukla iz rata i koja sanja o boljoj u budućnosti u kojoj će barem istina izaći na vidjelo. To je vjerovatno čitava jedna nacija koja je propatila i dalje pati, u kojoj još uvijek nema kostiju ubijenih ljudi, ne zna se gdje su masovne grobnice, gdje se šuti o nestalima. To je zemlja u kojoj se loše živi, gdje se intenzivno mrzi i gdje su mali pomaci ka priznavanju svega onoga što se u ratu dešavalo na 'našem prostoru'. Ima tu svega.

U 25 epizoda 'Otisaka', serijala koji se bavio pitanjima koja mnoge više ne interesuju, novinarske ekipe obišle su mnoga mjesta gdje su počinjeni ratni zločini i gdje se o tome još uvijek šuti i odbija govoriti, ili uopšte ne vjeruje da se nešto takvo dogodilo.

Primjer je Višegrad u kojem čak načelnik opštine, uprkos brojnim presudama pred Haškim tribunalom, predlaže da se ustanovi posebna komisija koja bi utvrdila gdje su to ubijani civili. Ili Konjic gdje mnoge srpske porodice još uvijek traže pravdu za svoje članove koji su ubijeni i čijim se ostacima gubi svaki trag. Te hrvatsko selo Uzdol u kojem se nakon masakra iz 1993.godine također čeka pravda. Ovakvih primjera Bosna i Hercegovina je puna. I dok vrijeme prolazi, istinu kao da zatrpava zaborav. I to onima koji bez ikakvih briga mogu naprijed. Za one koji ne mogu, kao nepremostiv zid, to ostaje glavno životno pitanje.

U posljednjoj epizodi 'Otisaka' razmatraju se modaliteti suočavanja s prošlošću, posmatrajući šta država, društvo te civilni sektor mogu uraditi na ovom pitanju. Uz intervjue sa istaknutim intelektualcima i borcima za ljudska prava, pokušava se sugerirati na koji način napraviti još uvijek taj prvi korak koji bi vodio ka otkrivanju istine, pomirenju i suživotu kao jedinom načinu prosperiteta u BIH. Za ovo izdanje emisije govore Željko Komšić, Ibrahim Prohić, Ugo Vlaisavljević, Branko Todorović, Husnija Kamberović, Emir Suljagić i drugi koji precizno identificiraju ključne prepreke koje bi pomogle otkrivanju istine, suočavanju te pomirenju.

Ekipa emisije je intervjuirala i grupu gostiju koji se istim pitanjima bave u svojim zemljama a koji dolaze iz Indonezije, Burundija, Gvatemale i Kolumbije. Ova interesantna paralela pokazuje kroz konkretne primjere dokle je, zapravo, BiH stigla u svome procesu uspostavljanja mira i komunikacije među ljudima različitih nacionalnosti na način da se prošlost istraži i dođe do istine.

Interesantno će biti čuti razmišljanja psihologa Ibrahima Prohića, na primjer, koji kaže:

'Prošlost na Balkanu se ne arhivira. Ona ne postaje nešto što je završilo svoju misiju. Prošlost na ovim prostorima zadržava svoju osnovnu psihološku i političku energiju i ona utiče na aktuelne događaje.'

Ova epizoda emisije se emitira u okviru dokumentarnog programa na FTV-a kompletan serijal možete pogledati na web site-u produkcijske kuće XY Films – www.xyfilms.net.