Zaslanjivanje tla
21

Kako se provodi mokri postupak protiv zagađenja zraka i koliko je učinkovit

Dž. L.
U danima velikog i opasnog zagađenja zraka na području Kantona Sarajevo, koji su i ove zime neizbježni, jedna od mjera koje se provode kojima bi se doprinijelo povećanju kvalitete zraka je tzv. mokri postupak. Kako se provodi i koliko je učinkovit, otkrivaju nam iz preduzeća KJKP Rad.
Mokri postupak je dio kantonalnog ekološkog akcionog plana te plana interventnih mjera. U najkraćem, ovo je postupak posipanja ulica kalcij-hloridom, a radi se kada je temperatura u minusu ispod pet stepeni, pojašnjava nam Mirza Ramić, glasnogovornik Rada.

"Mokri postupak predstavlja rastvor vode i kalcij-hlorida, a to je ustvari prinudno zaslanjivanje tla. Tu aktivnost ovih dana provode radnici zimske službe. U ovom slučaju sam kalcij-hlorid vezuje PM10 čestice i one poultante koje izlaze iz automobilskih auspuha. Oni bivaju vezani za mokri postupak i zadržavaju se na cesti, to jest ne podižu se u zrak. Samim time dovode do smanjenja zagađenja. Potom naši radnici vrše ručno čišćenje ulica. Pometu taj dio, pokupi se ta prašina, pijesak i talog sa ulice", pojasnio nam je Ramić.

U danima niskih temperatura radnici Rada prinuđeni su na ručno čišćenje taloga s obzirom da mašinske čistilice rade uz pomoć vode koja bi u ovim situacijama zaledila. Inače, preduzeće Rad raspolaže sa 15 takvih čistilica različitih gabarita.

Mokri postupak, kako procjenjuju stručnjaci, između 20 i 30 posto smanjuje prisustvo PM čestica iz saobraćaja.

Iz Rada nam govore da je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kao plan interventnih mjera nabavilo dodatne količine kalcij-hlorida u cilju smanjenja zagađenja zraka.

U periodu od 2. do 10. januara radnici sarajevskog preduzeća tokom noći su provodili mokri postupak širom grada. U ovu aktivnost bila su uključena tri vozila na čišćenju iposipanju ulica. Kako saznajemo, uskoro se očekuje i novo provođenje mokrog postupka.

Podsjećamo, uslijed opasnih zagađenja zraka Vlada KS proglasila je epizodu "uzbuna" zabranivši u gradskoj A zoni kretanje automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju.

Mjerenja AirVisuala pokazuju da je Sarajevo i danas među najzagađenijim gradovima svijeta sa indeksom kvalitete zraka od 337.