Velikan Jugoslavije
231

Kako se Mostarci sjećaju Džeme Bijedića: Hercegovački ponos i dika

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Džemal Bijedić je bio istaknuti političar koji je ostavio veliki trag ne samo u rodnom Mostaru, nego i u Bosni i Hercegovini, te na području čitave bivše Jugoslavije i njegova djela nikada se neće zaboraviti.

To se redovito čuje prilikom obilježavanja godišnjice smrti koja se dogodila 18. januara 1977. godine u avionskoj nesreći pod nikada razjašnjenim okolnostima.

Nakon 43 godine sjećanje na dan tragediju zbog koje je tada zanijemio Mostar i čitava bivša Jugoslavija među građanima Mostara budi bolna sjećanja.

Bolna sjećanja

''Ja se sjećam kada je on poginuo. Tada je bila velika tuga nastala kroz Mostar i kroz cijelu Jugoslaviju bivšu. Tada su se sve delegacije iskupila i bila je velika dženaza. On je bio otac Mostara i Mostaraca što ga više nikada neće biti. Mostar kao i Bosna i Hercegovina pogotovu ga neće pamtiti po lošem, nego po dobrom, jer je svakome dobro učinio i nema šta tu da se kaže. Samo, da je bogdom on živ i danas, ne bi ovog jada i belaja bilo kroz Bosnu i Hercegovinu'', kaže Fatima Bašić za Klix.ba.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Ističe kako je ona imala čast piti kafu sa ''Đemom'', kako su ga Mostarci od milja zvali, a ta sjećanja kako ističe bude u njoj nostalgiju, kao i među brojnim građanima.

''On je bio naš prijatelj. Družio se s mojim mužem. On kad bi dolazio u Mostar javio bi se da popijemo zajedničku kafu. A potom bi on otišao za svojim poslom a mi bismo ostali za svojim poslom vraćajući se kući'', sa sjetom priča Fatima za Klix.ba.

Sabiha Alajbegović ističe kako je Džemal Bijedić bio lider kakvog Mostar danas najviše treba.

Lider kakvog Mostar treba

"Bio je kao političar jako sposoban i volio je narod prije svega. On je ujedinjavao ljude, nije bilo važno ko je kakve vjere, nego samo da narodu bude bolje. Za Hercegovinu je puno učinio. Da je i danas živ ja mislim da bi to puno značilo Hercegovini i da bi naprednija bila, a bilo bi malo drugačije i između naroda. Narod puno osjeti“, kaže Sabiha za Klix.ba.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Ističe kako se godišnjica smrti redovno obilježava uz polaganje cvijeća, govore i okupljanja delegacija, građana i školaraca. No smatra da se više treba ugledati na njegova djela.

''Da je Džemal Bijedić živ ja mislim da bi Mostar i Hercegovina cvjetali malo više, da bi on unaprijedio i privredu i poduzeća, a sve je sad ukinuto, pogotovo Mostar . Mostar je siromašan bez Džemala'', zaključila je kaže Sabiha za Klix.ba.

Senada Bostandžić ističe kako sjećanja na Džemal Bijedić nikada neće nestati jer je kako ističe bio veličina koja znači mnogo čitavoj Bosni i Hercegovini , a posebno Mostarcima jer je on rođeni Mostarac.

Veličina za sve narode

''Učinio je mnogo za mnoge narode i doprinio razvoju ne samo Mostara nego čitave Bosne i Hercegovine. On je čovjek koji je bio za sve narode i narodnosti'', ističe Senada za Klix.ba

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Dok živi Mostar, kako naglašava, živjet će i Džema Bijedić među ljudima.

''Džemala Bijedića se sjećamo kao jedne veličine koja je doprinijela Bosni i Hercegovini u kulturi, razvoju, poljoprivredi u svakom smislu te riječi. Poznat je bio kao čovjek koji je volio sve ljude. Pomagao je svim ljudima. Njegova porodica je poznata i dok živi Mostar živjet će i Džemal Bijedić'' , ustvrdila je Senada za Klix.ba. Da je uistinu tako napominje kao uz brojne historijske zapise, mostarski Univerzitet , koji odgaja nove generacije ponosno nosi ime Džemala Bijedića.

Poginuo na vrhuncu političke moći

Džemal Bijedić je bio istaknuti političar u bivšoj Jugoslaviji i bliski suradnik tadašnjeg šefa države Josipa Broza Tita.

Bio predsjednik Skupštine i obavljao brojne druge dužnosti, te radio na afirmaciji BiH u jugoslavenskim okvirima, kao i na afirmaciji muslimanskog nacionalnog identiteta. Stoga će u historiji BiH ostati zapamćen i kao veliki borac za razvoj gospodarstva, jačanje i promociju Jugoslavije i pokreta nesvrstanih.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Džemal Bijedić bio je jedan od najzaslužnijih što su amandmanima i reformama Ustava iz 1971. godine bh. muslimani kao nacija dobili svoj status u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na vrhuncu političke moći, 18, januara 1977. godine Džemal Bijedić sa suprugom Razijom i još šest članova posade poginuo je u avionskoj nesreći iznad bosanskog gradića Kreševa, u avionu koji se kretao iz Beograda za Sarajevo, pod nikada do kraja razjašnjenim okolnostima.