BiH
18

Kako se bježi iz BiH: Granice ne mogu biti u potpunosti zaštićene, a problem su policijski sistem i manjak komunikacije

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Samo tokom 2016. godine van granica BiH uspjeli su pobjeći bivši policijski komesar Ramo Brkić, advokat Faruk Balijagić i Sanjin Sefić koji je autom ubio dvije studentice. Centar za sigurnosne studije u datom problemu prepoznaje nekoliko važnih faktora.

Centar za sigurnosne studije BiH iz Sarajeva, odnosno generalni sekretar Denis Hadžović, smatra da se pri analizi problema bježanja od ruke pravde moraju prepoznati dvije stvari, a to su rad različitih agencija i komunikacija među njima.

"Bijeg preko granice je pitanje koje opterećuje sve zemlje svijeta. Države nastoje što bolje zaštititi svoj integritet. Recimo, EU ima Šengen, ali se pokazalo da nepredviđene okolnosti dovode do uvođenja nacionalnih prijelaza. Nijedna granična policija ne može u potpunosti zaštititi svoju granicu i tu se postavlja veliki niz problema, od tehničke opremljenosti, do mogućnosti zaštite sa postojećim brojem osoblja. Sve to utječe na to da granice nisu zaštićene", kaže Hadžović za Klix.ba.

CSS naglašava da Granična policija BiH ima odlične rezultate još od njene uspostave 2000. godine. Napominje se kvalitetno provođenje aktivnosti, unapređenje rada i ostvarenje dobre partnerske saradnje sa susjedstvom i Evropskom unijom.

Pojedinačni slučajevi bacaju sjenu na pozitivan rad

"Slučajevi ubistva su praćeni većom pažnjom pa se pozitivni pomaci ne konstatuju. BiH ima blizu 80 prijelaza i cijela granica se ne može zaštititi u potpunosti. Također, postoje prostori između prelaza koji nisu dovoljno zaštićeni, a i to je gotovo nemoguće", kaže čelnik CSS-a.

Hadžović naglašava da i Sjedinjene Američke Države imaju problem sa granicom, te da se može pristupiti rješenju bodljikavom žicom i ogradom kao što je uradila Mađarska, ali to je izuzetno nepopularno i loše prihvaćeno u javnosti.

Komunikacija

Jedan od problema jeste i nedostatak komunikacije, kao i spora razmjena informacija, tvrdi generalni sekretar Centra za sigurnosne studije.

"Na tom se planu radi, ali još nismo zadovoljni jer još ima prostora za unapređenje. Postoji previše nivoa dok jedna informacija dođe od policijske uprave, preko kantona, pa do Federacije i drugog željenog nivoa", kazao je Hadžović.

On navodi da na jednoj strani postoje agencije poput Granične policije koje imaju modernu tehnološku opremu, dok na drugoj strani postoje policijske strukture poput pojedinih kantona u Hercegovini, koje rade sa zastarjelom opremom.

"Uvezanost policijskog sistema nije dobra i tu dolazi do problema. Promjena zahtijeva sistemski pristup da se sve policijske agencije, njih 16 plus pet agencija za podršku, bolje uvežu, čime bi se unaprijedio protok informacija, što bi značilo uspješniji rad", zaključuje Hadžović.