|

Kako riješiti problem kvalitete zraka u Sarajevu: Saobraćaj može donijeti promjenu

Kako riješiti problem kvalitete zraka u Sarajevu: Saobraćaj može donijeti promjenu
44
Dž. L.
19.9.2019. u 21:01
67
komentara
44

dijeljenja
Kako riješiti problem kvalitete zraka u Sarajevu: Saobraćaj može donijeti promjenu Foto: D.Z./Klix.ba
Sarajevo je često među najzagađenijim glavnim gradovima na svijetu. Iako je saobraćaj glavni doprinos ovom problemu, on može biti i dio rješenja, istaknuto je danas u sklopu događaja European Mobility Week.
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je otvorio javnu diskusiju na temu kako riješti problem kvalitete zraka i saobraćaja u Sarajevu.

"Indeks zagađenosti u Sarajevo u zimu prošle godine je iznosio 393, što je okarakterizirano kao izuzetno opasno. Problem zahtjeva strateško rješavanje i mi smo započeli sa projektima toplifikacije objekata, što će smanjiti potrošnju energije, nabavljamo suvremenu opremnu za mjerenje onečišćenja zraka kojom će upravljati Mašinski fakultet u Sarajevu, tokom najzagađenijih dana koji nas čekaju za nekoliko mjeseci, ulice će se sapirati posebnim rastvorom koji umanjuju posljedice zagađenja. Procjenjuje se da bi se na ovaj način moglo postići i do 30 posto manje prisustvo čestica u zimskom periodu. Svakako planiramo i konkretne mjere kad govorimo o gradskom saobraćaju", rekao je danas Forto.Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BIH, odgovorio je govoreći o važnosti održive mobilnosti u gradu.

"EU radi na poboljšanju kvalitete zraka i imamo mnogo dokazanih rješenja u gotovo svim područjima koja doprinose zagađenju zraka. Jasno je da nijedna osoba, grupa, grad, država ili regija ne može sama riješiti problem. Trebamo snažne obaveze i akcije od sviju: vlada, čelnika zajednice, gradonačelnika, civilnog društva, privatnog sektora i pojedinaca, te poduzeti inovativne pristupe i mjere za rješavanje ovog složenog problema", istakao je Sinno.

Događaj i ishod razgovora, također će dodatno oblikovati razvoj Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) za Grad Sarajevo, koji je u toku, a podržava ga GIZ kroz Otvoreni regionalni fond Jugoistočna Europa - Energetska učinkovitost, u ime njemačke vlade. SUMP prati participativni i holistički pristup planiranju gradskog saobraćaja, stavljajući u fokus ljude i kvalitetu života.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field dodao je kako snažno podržava napore Kantona Sarajevo na rješavanju pitanja kvaliteta zraka i poboljšanju javnih usluga, uključujući javni prijevoz.

"Ponosni smo što podržavamo razvoj prve Strategije javnog prijevoza za Kanton Sarajevo i pomažemo u i rekonstrukciji i ulaganjima u Javni prijevoz (GRAS)", kazao je Field.Lokalni coordinator u Sarajevu pri EBRD-u Sanda Midžić-Kurtagić istakla je kako Zeleni akcioni plan Kantona (The Green Cantonal Action Plan - GCAP) prepoznaje zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo kao jedan od njegovih ključnih problema i prioriteta.

"S obzirom da se zagađenje zraka ne može u potpunosti riješiti izgradnjom novih cesta, Kanton Sarajevo mora u potpunosti promijeniti svoj pristup i odnos prema saobraćaju, posebno javnom i nemotorizovanom načinu prijevoza. Transport je ključno područje GCAP-a, sa značajnim brojem projekata koji bi trebali rezultirati smanjenjem emisije", rekla je Midžić-Kurtagić.

Kada je SEE Change Net pitao građane i partnere o njihovoj viziji Sarajeva u 2030. godini, čisti zrak je naveden jednim od kljičnih pitanja za kvalitetu života u gradu, rekla je Anna Loffing, stručnjak za održivu mobilnost pri SEE Change Net Fondaciji i stručnjak u Centru za međunarodnu migraciju i razvoj u Njemačkoj.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...