Seminar u Sarajevu
0

Kako riješiti milion i po nagomilanih sudskih predmeta?

FENA
Švedska sudska administracija i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, uz finansijsku podršku Evropske komisije, organizirali su dvodnevni seminar "Delegiranje poslova u sudovima", koji je počeo danas u Sarajevu.

Osnovni cilj ovog seminara je sagledati kako uz pomoć švedskog iskustva unaprijediti procedure rješavanja predmeta u cijeloj BiH da bi sudije imale više vremena za meritum predmeta.

Predsjednik VSTV-a Milorad Novković upozorio je na otvaranju događaja da je u BiH pravosuđe neefikasno, da ima oko 1,5 miliona neriješenih predmeta, većinom komunalnih, a više od 2.000 neriješenih predmeta je staro dvadesetak godina.

  • Zato je tema ovog seminara izuzetno važna, naglasio je Novković.

On je ukazao i na potrebu da se na sudovima posveti veća pažnja pripravnicima i stručnim saradnicima i njihovoj obuci.

  • U narednom periodu je teško očekivati povećanje broja sudija i zato je potrebno bolje iskoristiti pripravnike i stručne saradnika, kazao je Novković.

Izrazivši zabrinutost zbog problema neažurnosti, on je pozvao predsjednike sudova da osmisle mehanizme za delegiranje predmeta.

Švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg kazao je da je ovaj seminar dio švedske strategije saradnje s BiH, u kojoj je veliki naglasak na jačanju vladavine prava i sudstva.

I on smatra da je tema ovog seminara veoma važna za smanjenje ogromnog broja nagomilanih predmeta, posebno komunalnih.

Dok politički dijalog u BiH i dalje predstavlja izazov, dobro je vidjeti saradnju u oblasti sudstva, naveo je Hedberg.