{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako pružiti pomoć djeci sa posebnim potrebama

4.5.2012. u 16:55
0
0
Kako pružiti pomoć djeci sa posebnim potrebama
0
Kako pružiti pomoć djeci sa posebnim potrebama
Polazeći od osnovnih prava djeteta: pravo na život u porodici, prava na ljubav – da voli i da bude voljeno, i prava na život u socijalnoj sredini, osnovan je Centar Vladimir Nazor za djecu sa poteškoćama u razvoju.
Centar Vladimir Nazor prije svega u obliku individualnog rada sa korisnicima nastoji pomoći u ostvarenju prava djeteta i njegove porodice. Radom kroz grupe podrške osnažiti porodicu i poraditi na razmjeni njihovih iskustava kroz zajedničko druženje.

Centar Vladimir Nazor je ustanova čija je svrha djeci sa poteškoćama u razvoju u poticajnom i pozitivnom okruženju pružiti visoko specijalizirane i sveobuhvatne usluge koje će potaknuti svako dijete ponaosob te mu pomoći da ostvari i u potpunosti razvije svoje potencijale kako bi doseglo najveću moguću razinu samostalnosti i osjećaj samostvarenja, te referalni centar za pružanje specifičnih znanja i vještina, kao i saradnja sa stručnjacima iz svih kompatibilnih područja.Centar Vladimir Nazor ima više odjela shodno prisutnim teškoćama i uzrastu djeteta. To su odjeli za djecu s lakšim intelektualnim poteškoćama, edukaciju i rehabilitaciju djece i omladine s umjerenim, težim i teškim intelektualnim i drugim teškoćama, opservaciju i dijagnostiku, dnevni boravak, radionice, podršku djeci s poteškoćama u govoru, stručnu podršku, edukaciju i rehabilitaciju u kući za djecu koja nisu u sistemu školstva i podršku inkluzivnom obrazovanju.

Osnovni cilj i zadaća Centra Vladimir Nazor je:

• poticati kod djece sistemski razvoj
• razvoj emocionalno-socijalnog ponašanja
• skladan razvoj tjelesnih sposobnosti
• poticati senzomotornu stimulaciju
• okulomotornu koordinaciju
• usmjereno rukovanje sredstvima i materijalima
• razvoj komunikacije (neverbalan i verbalan)
• razvijanje sposobnosti slušno-glazbene komunikacije
• elementarne igre

Uz stručno i ljubazno osoblje Centar Vladimir Nazor stoji na raspolaganju svim roditeljima i njihovoj djeci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: