Savjeti policije
1

Kako prepoznati lažni novac

Sarajevo-x.com
Osim provala i džepnih krađa, sve prisutnija prijetnja sigurnosti imovine građana naše zemlje jeste i puštanje u promet falsificiranih novčanica. Ukoliko ste nekada kao kupac ili trgovac bili prevareni lažnim novcem, čuvari reda imaju nekoliko savjeta za vas kako biste izbjegli sve buduće neprijatnosti ove vrste.

Kako biste i sami doprinijeli sigurnosti vašeg novčanika, morate imati na umu da su najčešći apoeni lažnih novčanica od 50, 100 i 200 konvertibilnih maraka, te 50, 100 i 200 eura.

Policija upozorava da su mjesta na kojima se najčešće prometuju falsificirane novčanice pijace i maloprodajni objekti. Prema procjenama službenika policije, vrijeme kada se frekventnije upotrebljavaju su dani vikenda.

Treba obratiti pažnju i na činjenicu da osobe koje stavljaju u promet lažne novčanice, obično ne stanuju na istom području gdje i njegove 'žrtve', te obično dolaze iz drugih dijelova grada, države ili susjednih država.

Većina novčanica je proizvedena tradicionalnom proizvodnom metodom ofset štampe, a manji broj proizveden je uz pomoć kolor kopir aparata.

Na kraju, ukoliko obratite veću pažnju, falsificirani novac možete prepoznati i prema određenim karakteristika. Ove novčanice su obično svjetlije, a njihova debljina ne odgovara originalu. Također, vodeni žig na alonžu novčanice nedostaje ili je imitiran na površini reversa. Lažnom novcu nedostaje zaštitna, a ne postoji ni odgovarajuća UV zaštita.