Stav analitičara ESI
9

Kako popuniti Dom naroda: Za podjelu 55 mandata nije bitno je li popis iz 1991. ili iz 2013.

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Današnja sjednica Centralne izborne komisije BiH na kojoj se odlučivalo o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH zbog nužnosti implementacije presude u predmetu "Božo Ljubić" izazvala je niz polemika ali i reakcija, budući da je većina članova CIK-a sklona da se primjeni princip popisa stanovništva iz 2013.

Primjena ovakvog principa, osim što bi bila neustavna jer Ustav FBiH propisuje princip prema kojoj će se proporcionalna zastupljenost će bazirati na popisu iz 1991. godine, a dok se Aneks 7 u potpunosti ne proved", prema reakcijama iz pojedinih političkih stranaka, ona bi dovela u diskriminatorni položaj građane u određenim izbornim jedinicama

Adi Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost, objavio je na društvenim mrežama zanimljivo posmatranje ovog problema.

On, naime, tvrdi da za distribuciju 55 od 58 pozicija u Domu naroda FBiH nema razlike da li se primjenjuje popis iz 1991. ili 2013.

"A tri pozicije gdje ima su kod Bošnjaka jedan delegat više iz Srednjebosanskog Kantona, a jedan manje iz Unsko-sanskog) Kod Hrvata jedan manje iz Zeničko-dobojskog Kantona i jedan više iz Zapadnohercegovačkog s tim da su 2014. oba Hrvata iz Zeničko-dobojskog bila iz HDZ BiH. Kod ostalih jedan više iz Unsko-sanskog i jedan manje iz Hercegovačko-neretvanskog. Kod Srba razlika nema veze, jer zbog malog broja Srba koji su izabrani u kantonalne skupštine, uvijek svi završe u Domu naroda2, ističe Ćerimagić.

Kakvu god odluku da CIK donese, navodi ona, ona može, a vjerovatno i hoće biti provjerena kod Ustavnog suda BiH, a to je 19. oktobra izjavio i Predsjednik CIK-a Branko Petrić.

“Vidjet ćemo šta će kolege reći, koja će većina prevladati u CIK-u BiH. Šta god bude, kakva god odluka bude pretpostavljam da će je neko osporavati pred Ustavnim sudom BiH", naveo je Petrić.

Ako je Ustavni sud BiH takvu kakvu je budu donijeli potvrdi ona će biti takva i nesporna, a ako je, kaže Petrić, ne potvrdi, odnosno djelimično stavi van snage napisat će zbog čega je to i šta je trebalo primjeniti.

"I ako to bude mi ćemo upravo tako uraditi i opet će ona biti ustavna. Ja na taj način vidim izlazak iz ove situacije oko Doma naroda Parlamenta FBiH", kaže Petrić.