BiH
5

Kako naučiti živjeti zajedno u Bosni i Hercegovini

Klix.ba
Danas su u Sarajevu UNICEF i Udruženje Infohouse, a u okviru programa MDGF "Kultura za razvoj", organizirali promociju i predstavljanje priručnika "Učiti živjeti zajedno"

Promotori ovog priručnika su bili dr. Adila Pašalić Kreso, prof. Slavica Kuprešanin, pomoćnica ministra za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske, i Marko Antonio Brkić, direktor Interreligijskog insituta BiH, koji su istakli da je najveća vrijednost priručnika upravo u tome što objedinjuje najvažnije elemente za zdrav razvoj svakog djeteta, a to su empatija, odgovornost, povjerenje i poštovanje.

"Obrazovanje je ključ koji može otvoriti ili zatvoriti vrata zajedničkog života", kazala je profesorica Kreso i stoga je cilj ovog priručnika doprinijeti ostvarenju prava djeteta na puni i zdrav fizički, psihički, duhovni, moralni i društveni razvoj te na obrazovanje.

Osim što nudi teorijsku osnovu za nastavu iz etike, obrazovanja o etici, humanosti i religijskog pluralizma, priručnik daje konkretne vježbe, module i načine praćenja učenja o temama "Razumjeti sebe i druge" i "Mijenjati svijet zajedno".

Ovaj priručnik su izradili UNICEF i UNESCO, a štampanje i prijevod publikacije u BiH je omugućio program MDGF "Kultura za razvoj" te je distribuiran za upotrebu u 84 bh. osnovne škole.