{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako natjerati "čuvare tajni" da iznesu istinu?

S
7.1.2008. u 14:15
0
0
Kako natjerati "čuvare tajni" da iznesu istinu?
0
Kako natjerati "čuvare tajni" da iznesu istinu?
Kako istražiti afere čije su posljedice umnogome odredile naše sudbine? Čime natjerati “čuvare tajni” da iznesu istinu pred javnost? Autorice besteselera “Balkan bluz”, Medina Delalić i Suzana Šačić pružit će odgovore na ova i ostala pitanja o istraživačkom novinarstvu na radionicama u Mediacentru u Sarajevu.
Aleksandar Stanković, Damir Šagolj, Gordana Svirac, samo su neka od imena koja će uzeti učešće u radionicama Mediacentra u Sarajevu.

Program majstorske radionice "Balkan bluz: bosanska hronika 1975-1995“ fokusiran je na tehnike istraživačkog novinarstva koje su autorice i dugogodišnje novinarke Susana Šačić i Medina Delalić koristile u pripremi ovog iznimno zanimljivog štiva. Ovo je još jedna u nizu radionica u organizaciji Mediacentra Sarajevo koja će biti održana od 23. do 25. januara 2008. u Mediacentru.

Učesnici radionice će proći kroz neku vrstu bosanskog i ex jugoslovenskog vremeplova: istražiti korijene sukoba iz devedesetih, poraz komunista i uspon nacionalista, analizirati tajne sporazume uoči i tokom rata koje su sklapali lideri nacionalnih stranaka, a potkrijepljeni su izjavama sudionika ovih događaja koji su odredili budućnost BiH.

Radionica će biti praktično orijentirana: učesnici će iz prve ruke saznati kojim su se tehnikama autorice koristile u pribavljanju dragocjenih informacija; kako su dolazile do ključnih sagovornika i ubijedile ih da govore; gdje su nailazile na najveće probleme i otpore te kako su ih prevazilazili.

Učit će se na primjerima najvećih bosanskih afera - od pogibije Džemala Bijedića, sunovrata Hamdije Pozderca, Fikreta Abdića i "Agrokomerca“, procesa zbog kojih su zatvorske kazne odslužili Alija Izetbegović i Radovan Karadžić, do ratnih događanja i ubistava zapovjednika HOS-a, Blaža Kraljevića u Hercegovini, Mušana Topalovića-Cace i mnogih drugih događaja.

Tokom dvodnevne radionice, kroz pomenute primjere, obrađivat će se više tema ključnih za uspješno istraživačko novinarstvo: kako izabrati pravu temu za istraživački tekst; načini razdvajanja bitnih od nebitnih elemenata u istraživanju; provjera informacija i dokumenata (usmenih, pisanih, u filmskoj ili foto formi); te na koji način najbolje uobličiti istražene teme i kako izvesti zaključak o istraživanju?

Učesnici će moći utjecati na sam tok radionice te iskoristiti priliku da porazgovaraju i o ostalim zanimljivostima koje proizilaze iz besteselera “Balkan bluz”. Balkan bluz je svojevrsna hronika bosanskohercegovačke stvarnosti minulih desetljeća: stiješnjenih između poglavlja od “Poraza partizana” do “Konačnog obračuna”. Uključuje i dio koji ima posebnu dokumentarističku i žurnalističku vrijednost, a čine ga 14 intervjua, sa nekim od najvažnijih aktera dešavanja vezanih za Bosnu, u periodu koji knjiga “Balkan bluz” obrađuje.

Namijenjena je svima koji su zainteresirani da uče od od najboljih - profesionalaca iz različitih oblasti koji su usko povezani s medijima i novinarstvom. Dosadašnje uspješno organizirane radionice imale su za predavače pisca Aleksandra Hemona, režisera Pjera Žalicu te snimatelja Mustafu Mustafića. U narednim mjesecima radionice će voditi i Aleksandar Stanković, Damir Šagolj i Gordana Svirac.

Svi zainteresirani za učešće na radionici svoju prijavu (kratku biografiju sa ličnim kontaktima) mogu poslati na e-mail adresu: [email protected]
www.media.ba, a rok za prijave je 18. januar tekuće godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: