Čist račun duga ljubav
18

Kako Milorad Dodik vraća dugove: Dobojski SNSD predao Obrenu Petroviću

Klix.ba
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Čist račun, duga ljubav očito je narodna poslovica kojom se vodio lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kada je u pitanju ogranak stranke u Doboju.

Naime, Dodik je danas za povjerenika SNSD-a u tom gradu imenovao donedavnog člana SDS-a i bivšeg gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, te mu na taj način očito uzvratio za podršku koja je Petrovića koštala članstva u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) u novembru prošle godine.

Nakon Općih izbora u oktobru prošle godine i iznesenih stavova, koji nisu bili u skladu sa zvaničnom politikom SDS-a, Obren Petrović je izbrisan iz članstva. Bivši gradonačelnik Doboja je vjernost SDS-u na čelu sa Vukotom Govedaricom tada odlučio zamijeniti neizmjernom podrškom Dodiku uz poruku da "samo jedinstveni i složni mogu postići bolje rezultate", te da je potrebno dati glas onima koji pomažu Doboju misleći na predsjednika vladajuće stranke u bh. entitetu Republika Srpska.

Da se poštuje napuštanje rivalske stranke svjedoči dokument SNSD-a sa Dodikovim potpisom, koji je u posjedu portala Srpskainfo. Tu se jasno vidi da skoro trećinu novoimenovanog povjereništva dobojskog SNSD-a čine bivši kadrovi SDS-a.

Pored Obrena Petrovića na ovom spisku su i Uroš Gostić, jedan od veterana političke scene u RS i po mnogima ključni čovjek za postizanje nagodbe Dodik – Petrović.

Na spisku su i gradonačelnik Doboja i donedavni SDS-ovac Boris Jerenić, Sanja Vulić jedna od favoritkinja dobojskog SNSD-a, bivša narodna poslanica Jasna Lukić (SNSD), te potpredsjednik Skupštine grada Miloš Bukejlović i Nina Bukejlović, donedavna SDS-ovka, koja je javnost digla na noge, kada se uoči posljednjih izbora izjasnila kao Bošnjakinja da bi se domogla mandata.

Boris Jerinić, aktuelni gradonačelnik Doboja, je danas kazao kako je iznenađen komentarima da su "u povjereništvo imenovani i prebjezi iz dobojskog SDS-a", podsjetivši da je dobojski odbor SDS-a raspušten i da su njegovi članovi već sedam mjeseci bez političkog angažmana.