Primljen "preko veze"
1.4k

Kako je zaraženi koronavirusom u Mostaru završio na Odjelu za plućne bolesti?!

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Koronavirus posebno napada pluća i respiratorni sistem i za takve bolesnike je najopasniji. Kao po nekom "riplijevom pravilu" prvi oboljeli koronavirusom u Hercegovini, ko zna kako, "prošvercovan" je na Odjel za plućne bolesti SKB Mostar.
Da problem bude veći otac i sin iz Mostara primljeni su jučer oko 9 sati ujutro i oni su se tretirali kao obični plućni bolesnici. Osobe iz te smjene kasnije su otišli kućama, a broj potencijalnih kontakata jako je teško utvrditi.

Kako portal Klix.ba saznaje mjerama kontrole i izolacije na Sveučilišno-kliničkoj bolnici (SKB) Mostar obuhvaćeno je petero zdravstvenih radnika sa CUM-a, cijela smjena Odjela za plućne bolesti i pacijenti iz sobe u kojoj su dvojaca "skijaša iz Italije" bili smješteni.

Neodgovorne pacijente koji su zatajili boravak u Italiji primio je ljekar sa Odjela za plućne bolesti, zbog kako nezvanično saznajemo - naredbe s "vrha". Čaršija špekulira da je zaraženi u pet dana poslije povratka iz Italije navodno imao stotine kontakata.

Pero Pavlović, glasnogovornik Kriznog štaba HNK, za Klix.ba kaže da su od svih ljudi na SKB Mostaru koji su bili u doticaju sa zaraženim uzeti uzorci te su oni na ispitivanju. Nalazi će se znati najkasnije sutra ujutro.

Krizni štab HNK u stalnom je zasjedanju i on će donijeti odluke koji će dalji tretman biti tih odjela SKB Mostar te koje nove mjere će biti poduzete.

Koji propust u sistemu treba da se desi da zaraženi koronavirusom završe na najgorem moguće mjestu istraga treba da pokaže, ali je porazno da zdravstveni sistem u Hercegovini pada na prvom koronavirusom zaraženom pacijentu.