|

Kako je utihnuo Čovićev ultimatum "prvo Izborni zakon, pa tek onda formiranje vlasti"

Kako je utihnuo Čovićev ultimatum "prvo Izborni zakon, pa tek onda formiranje vlasti"
173
Piše: R. D.
2.3.2019. u 18:30
147
komentara
173

dijeljenja
Kako je utihnuo Čovićev ultimatum "prvo Izborni zakon, pa tek onda formiranje vlasti" Foto: I. Š./Klix.ba
Izmjena Izbornog zakona BiH, glavni HDZ-ov uslov za uspostavu vlasti, koji je takvim proklamovao poslije izbora i poraza od Željka Komšića, predsjednik ove stranke Dragan Čović, sve manje se spominje u bh. političkom životu.
Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke BiH, kaže za Klix.ba kako je tu politiku brzo zamijenila ona u kojoj je glavni cilj zbrinjavanje kadrova najjače stranke u bh. Hrvata.

Raguž navodi kako je već na plenarnoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS), u mostarskoj Kosači, Dragan Čović najavio formiranje vlasti na svim nivoima, iako postoji odluka Predsjedništva HNS-a o ne ulasku u vlast na svim nivoima, osim kantonalnih, dok se ne izmijeni Izborni zakon kao "conditio sine qua non".

"Odmah nakon te sjednice HNS-a krenule su priče kako se ta odluka Predsjedništva odnosila samo na federalni nivo, a sada kada je izvjesno formiranje Vijeća ministara BiH, te su se kristalizirale i većine u Federaciji, i te priče su utihnule. Izborni zakon se više ne spominje, a oni rijetki koji ga spominju, govore o "spremnosti na izmjene zakona", a ne u izmjenama kao preduslovu za razgovore", konstatira predsjednik HRS-a.

Slaven Raguž (desno na fotografiji) Slaven Raguž (desno na fotografiji)


Naš sagovornik smatra da se, nažalost, hrvatska politika ponovno svela na uhljebljivanje kadrova iz HDZ-a, dogovorima oko resora i razmještanje vječno istih kadrova na ista ili nova radna mjesta.

"Ponovno se opravdanje o majorizaciji i nametanjima zloupotrebljava za uskostranačke interese. Načelo izvrsnosti o kojem se govori u Deklaraciji HNS-a sa plenarne sjednice, svelo se na ponovno situiranje političkih karijerista, sa više desetljeća staža, po raznim funkcijama bez ikakvih rezultata i efekata za opće dobro i svelo se na eutanaziranje kakve takve opozicije putem ustupanja nekih, za vladajuću stranku, nebitnih pozicija", kaže Raguž.

Tvrdi kako Hrvate najviše košta politička nekonzistentnost i licemjerstvo te kako je to trenutno, smatra Raguž, "puno veći problem nego velikobošnjačka unitaristička politika".

"Iz prostog razloga što običan čovjek s ovakvim ponašanjem naših političkih elita jednostavno u praksi ne vidi nikakvu razliku između Anela Hrvata u Domu naroda i legitimno izabranog Hrvata iz HDZ-a BiH koji je ponovno izabran u Dom Naroda, nakon već jednog ili više prespavanih mandata", zaključuje na kraju Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.
Prijavi grešku


Komentari (147)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...