Struka na koljenima
136

Kako je uništen zdravstveni sistem u TK: Otkaz za spas dostojanstva

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ljekarska struka u Tuzlanskom kantonu (TK) pala je na koljena. Zbog lošeg odnosa Vlade TK prema doktorima medicine i stomatologije ljekari su danas počeli potpisivati otkaze ugovora o radu s otkaznim rokom.

Potpis na otkaz ugovora o radu danas je stavio i specijalista radiodijagnostike dr. Zaim Mušanović koji je u Domu zdravlja u Živinicima zaposlen od 1993. godine.

Nakon završetka Medicinskog fakulteta u Tuzli Mušanović je odmah dobio zaposlenje u Domu zdravlja u Živinicama, a godine sticanja znanja i usavršavanja svih vještna dovele su ga do tog nivoa da danas slovi za jednog od najboljih stručnjaka živiničke regije u oblasti radiodijagnostike.

Potpis na otkaz stavio je pred ekipom portala Klix.ba, a kako nam je rekao, s jedne strane se nakon ovog čina osjećao dobro, jer brani dostojanstvo sebe i kolega, a s druge izuzetno loše, jer je doživio da na ovakav način mora ostvarivati svoja prava.

Zaim Mušanović potpisuje otkaz
Zaim Mušanović potpisuje otkaz

"Bez obzira što smo više od polovine svog života proveli u stručnom usavršavanju kako bismo ljudima pružali što bolju i kvalitetniju pomoć, zbog Vlade TK smo došli u situaciju da dajemo otkaze", kaže nam ogorčeno Mušanović.

Heroji u bijelom bačeni na koljena

Iako bi trebali biti stub zdravstvenog sistema te na samim začeljima društvene zajednice, heroji u bijelom u Tuzlanskom kantonu su bačeni na koljenima. Svoja prava pokušavali su ostvariti i putem generalnog štrajka, ali bezuspješno.

Nepriznavanje sindikata samo je jedan u nizu problema s kojima se doktori u TK susreću. Loši uslovi rada za njih su postali svakodnevnica, a javna je tajna da su pojedini aparati stariji i od samih doktora.

"Radimo u nepovoljnim uslovima, počevši od opreme koja nije adekvatna u poređenju s evropskim standardima, a imamo jedne od najjačih stručnjaka u Evropi. Ali, sada je veći problem jer radimo u uslovima u kojima je politika pružila negativne ruke u sistem zdravstva. Gradili smo sebe cijeli život, a sada neko ko je kupio diplomu dolazi da gazi naše školovanje, usavršavanje i stečenu edukaciju koja traje čitav život. Njima ne možemo i ne želimo priuštiti taj luksuz", ističe Mušanović.

O odlasku iz Bosne i Hercegovine priča nam da nije razmišljao. Ističe da se za ovu državu borio tokom svih godina agresije, ali da će njegovo razmišljanje o odlasku možda već sutra biti drugačije, jer je danas dao otkaz, a porodicu treba prehraniti.

"Nisam se borio za ovu državu da bih otišao iz nje, nego da bismo je razvili i da bismo bili neka druga Švicarska ili neka druga evropska zemlja s normalnim stanjem. Do današnjeg trenutka za mene je odlazak iz BiH bio kukavički čin i sistem lakšeg otpora, ali ko zna šta će sutra biti jer sam dao otkaz. Treba porodicu hraniti i od nečega živjeti", dodaje Mušanović.

Ne želi razočarati kćerku

Mušanović je ponosni otac studentice treće godine Medicinskog fakulteta u Tuzli koju svojim potezom ne želi razočarati.

"Šta da joj kažem ako me pita kakva je njena budućnost? Treba li završiti fakultet i odmah kupiti kofere i ići za Njemačku, Austriju ili u neku drugu zemlju? Kada sam je upisivao na fakultet govorio sam da je ovo zemlja izbora, ali sada dođem kući i šutim kako ne bih prenosio problem na nju", nadovezuje se Mušanović.

Zaim Mušanović
Zaim Mušanović

Teška srca priznaje da zdravstveni sistem u TK trenutno ide ka potpunom raspadu.

"Ovo je potez Vlade TK koji dovodi do totalne destrukcije zdravstva, a mi smo to već šest mjeseci pokušavali izbjeći. Nudili smo sve moguće opcije, a tražili smo samo da nas priznaju kao validnog pregovarača. Vlada se oglasila da ne prihvataju to, tako da mi nismo bitni ovom kantonu. Dovedeni smo u ćošak. Treba da je sramota Vladu TK i pravosuđe koje je vođeno politikom da najmnogobrojniji kanton dođe u ovu situaciju u kojoj je sada. U svim zemljama Evrope i svijeta doktori su osnova, temelj i stub zdravstvenog sistema, a jedino u našoj državi, odnosno kantonu, stvari se drugačije odvijaju. Drugačije se tumači zakon i Vlada postavlja svoja individualna pravila. Mi smo sad stekli utisak da Vladi ne trebamo. Eh, ako je tako, mi dajemo otkaze. Mi u koju god državu da odemo i dalje smo doktori, a ona neka ode bilo gdje van granica ovog kantona bit će niko i ništa", naglašava.

Mušanović je naš razgovor završio porukom budućim doktorima.

"Sad im samo mogu reći da se bore za sebe. Ako je izbor da nakon završetka fakulteta idu iz ove države, neka to i učine. Možda sam ja skupa s ostalim kolegama koji su sve vrijeme bili ovdje pogriješio, ali sebe tjeram da još uvijek razmišljam suprotno", zaključio je Mušanović koji je nakon našeg razgovora krenuo do svojih kolega s kojima će se i u narednom periodu boriti za ono što je ostalo od zdravstvenog sistema u TK.