Pozitivan primjer
3.3k

Kako je Tuzla suzbila širenje koronavirusa: Promijenili način testiranja, građani poštuju naredbe

A. K.
Tuzlaci se pridržavaju izrečenih mjera (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlaci se pridržavaju izrečenih mjera (Foto: A. K./Klix.ba)
Već osam dana Tuzlanski kanton ne bilježi nove slučajeve zaraze koronavirusom, a poboljšanju epidemiološke slike doprinosi i kontinuirani rast broja osoba koje su se oporavile od infekcije SARS-CoV-2. Pozitivan primjer u borbi predstavljaju građani koji se pridržavaju naredbi, ali i nadležni koji su promijenili način testiranja.

Od početka epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu do danas ukupno su zabilježena 84 slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a ovog utorka je broj oporavljenih i zaraženih skoro izjednačen.

Samo u protekla 24 sata 16 osoba se oporavilo od COVID-19 te ih je sada ukupno 39, dok je zaraženih 42. Također, smanjen je i broj klastera te ih je s početnih osam, sada aktivno pet.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli trenutno se na bolničkom liječenju nalazi pet SARS-CoV-2 pozitivnih osoba, jedna je smještena u Medicinskom institutu Bayer u Tuzli, poznatijem kao Centar za srce, a u kućnoj izolaciji je 36.

Ovaj kanton je u proteklom periodu zabilježio i dva smrtna slučaja, a riječ je o osobama koje su bile hospitalizirane u Medicinskom institutu Bayer. Nadležni su obrazložili da su ove dvije ženske osobe starije dobi preminule od primarnih oboljenja, ali su bile pozitivne na koronavirus.

Ni zdravstveni sistem ovog kantona nije ostao zaštićen od koronavirusa koji je uspio prodrijeti među medicinske radnike u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i Medicinskom institutu Bayer, ali je brzom intervencijom nadležnih spriječeno daljnje širenje infekcije.

Analizirajući prethodni period primjetno je da je najveći broj osoba koji je bio u samoizolaciji 5.300, a danas je on 776 i u pitanju su građani kojima još nije istekla 14-dnevna epidemiološka mjera.

Promjena taktike Od početka proglašenja epidemije testirane su ukupno 2.682 osobe, od kojih je okvirno pet posto retestiranih.

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli dnevno se na koronavirus testira u prosjeku 100 osoba, a samo u protekla 24 sata analizirano je 168 uzoraka i svi su bili negativni.

U borbi s koronavirusom nadležni su promijenili taktiku. Uz povećanje broja testiranja promijenjena je i kategorizacija osoba koje se podvrgavaju uzimanju brisa za analizu.

"Proširili smo obim testiranja, tako da smo sada osim osoba s indikacijama, simptomima i onih vezanih za klastere, obuhvatili i staračke domove i dio kasirki iz tržnih centara. Svi su do sada negativni na koronavirus", kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Maida Mulić.

U cilju još masovnijeg testiranja građana jedan od prijedloga nadležnih je i da se u dogledno vrijeme uspostavi komercijalizacija testova. To prosto rečeno znači da bi se svi građani koji žele mogli testirati na koronavirus, ali bi test morali platiti.

Analizirajući protekli period, iz Vlade Tuzlanskog kantona danas su kazali da je Kantonalno ministarstvo zdravstva od početka pogoršanja epidemiološke situacije u regiji i svijetu poduzelo niz aktivnosti s ciljem sprečavanja pojave novootkrivenih slučajeva oboljenja koja izaziva koronavirus.

"S obzirom na to da je oboljenje COVID-19 proglašeno zaraznom bolešću, čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju BiH, s ciljem njegovog suzbijanja osnovan je i Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, a koji čine predstavnici više institucija čije je angažovanje neophodno za adekvatan odgovor u cilju sprečavanja pojave i širenja oboljenja COVID-19", kazali su iz Vlade TK.

Značajna svijest građana Krizni štab je početkom svog djelovanja poduzeo niz broj mjera i koraka na poboljšanju higijensko-epidemiološke situacije na području kantona, izdavao je naredbe i preporuke za sprečavanje pojave i širenja zaraznog oboljenja te učestvovao u pripremi kapaciteta koji bi se koristili za izolaciju neposrednih kontakata u slučaju pojave pozitivnih slučajeva, kao i samog smještaja oboljelih u adekvatnim uslovima na Klinici za zarazne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

"Donesen je krizni plan pripravnosti, plan upravljanja kontaktima u javnom zdravstvu, preporuke za zdravstvene i nezdravstvene radnike u zdravstvu, preporuke za izvanbolničke izolatorije te niz drugih preporuka, odluka i naredbi koje su dovele do današnje stabilne i povoljne epidemiološke situacije kada je u pitanju Tuzlanski kanton. Sve aktivnosti su poduzimane u saradnji i uz saglasnost Kantonalnog štaba civilne zašite i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva", naveli su iz Vlade TK.

Ministarstvo zdravstva TK danas je posebno istaknulo ulogu građana Tuzlanskog kantona koji su, u ogromnom procentu, pokazali visok nivo građanske svijesti i poštivali sve donesene mjere.

"Ovakvo stanje imamo zahvaljujući građanima koji su s nama sarađivali, u kontekstu da su nosili i da i dalje nose zaštitne maske, zatim da su izbjegavali javna okupljanja i sve ostalo što je bilo preporučeno. Sve mjere su se pokazale efikasnim i opravdanim, a neke od njih smo prvi uveli i danas su nam rezultati takvi kakvi jesu", kazala nam je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Iako je izuzetno povoljna epidemiološka situacija na području kantona, nadležni i dalje mole građane da i u narednom periodu nastave poštovati mjere koje predlože nadležni štabovi i institucije.

"Još uvijek nije došlo vrijeme za opuštanje, jer virus nije iščezao. Sreća nam je što se on ne nalazi u zraku, odnosno u slobodnom prostoru, već se prenosi u kontaktu sa zaraženom osobom. Zbog toga su sve ranije donesene mjere i dalje na snazi", naglasila je Čolić.