BiH
156

Kako je Šešelj pisao Pozdercu: Dragi Hamdija, maksuz selam

Piše: N. Novalić
Foto: AFP
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U martu 1987. Vojislav Šešelj uputio je otvoreno pismo Hamdiji Pozdercu, tadašnjem članu Predsjedništva Jugoslavije.

Pismo je nastalo u vrijeme sveopće kampanje, uglavnom vođene iz Beograda, protiv Hamdije Pozderca. Konačno, kampanja je rezultirala da se Pozderac povukao sa svih državnih i političkih funkcija, a nedugo poslije je i umro.

Do sukoba između Pozderca i Šešelja došlo je i prije 1987. godine. Šešelj je Hamdiju Pozderca smatrao odgovornim za hajku protiv njega koja je počela 1981. ali i zato što je u konačnici 1984. osuđen prvo na četiri da bi mu potom kazna zatvora bila smanjenja na dvije godine zatvora. Puna 22 mjeseca zatvora Šešelj je odležao u Zenici, a šest mjeseci je bio u samici.

Pozderca i Šešelja vezalo je i zajedničko radno mjesto – Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Šešelj je nakon završetka Pravnog fakulteta počeo raditi kao asistent na Fakultetu političkih nauka gdje je godinama predavao i Hamdija Pozderac. U vrijeme “rušenja” Pozderca, osnovna zamjerka koja je upućivana na njegovu adresu bila je da je plagirao dijelove jedne svoje knjige. Cjelokupan historijat odnosa njih dvojice, iz Šešeljevog ugla gledanja, opisan je u ovom pismu.

Šešelj pismo počinje s “dragi Hamdija”, a potom objašnjava otkud to da mu piše baš on.

Najzanimljiviji detalji pisma svakako su Šešeljevi savjeti Hamdiji kako da se ponaša na robiji:

“Tamo će Te podvrgavati batinanju, možda i samo zbog toga što nekom stražaru nećeš biti simpatičan. Ako se, u znak protesta, odlučiš za štrajk glađu, onda pij najmanje dva litra vode dnevno, inače će Ti, kao što su meni, teško stradati bubrezi. Unaprijed znaj da je prisilna ishrana, bilo infuzijom, bilo sondom kroz nos, više nego neprijatna. Glađu ne štrajkuj nikad duže od 15 dana zaredom, jer mogu nastupiti neizlječive posljedice po Tvoje zdravlje. Odeš li u zeničku robijašnicu, vjerovatno će te rasporediti na rad u brusionu ili livnicu. Zapamti, tamošnji uslovi su užasni. Ni najosnovnija sredstva zaštite na radu Ti neće stajati na raspolaganju.

Najveća opasnost će Tebe vrebati od strane Tvojih kolega - kažnjenika - kriminalaca. Oni, ti obijači kasa, razbojnici i prevejani lopovi, smatrat će Te ludim. Nikako neće razumjeti da postoje lopovi koji kradu tuđe knjige, i još ih prepisuju! Bilo bi Ti, među tim polusvijetom, mnogo lakše da si džeparoš ili provalnik! Ako je ikako moguće, vodi računa da u kolektivnoj spavaonici ugrabiš mjesto na gornjem krevetu i nikad nemoj spavati potrbuške! U protivnom, podmukli klasni neprijatelj može da Te napadne s leđa, tako da sutradan nećeš moći ni hodati! Javi se, bude li Ti bilo šta potrebno”, piše Šešelj.

Na kraju, Šešelj je Hamdiji uputio maksuz selam, a u potpisu stoji: “Tvoj odani i uvijek budni dušebrižnik”.

Cijelo pismo pročitajte u fotogaleriji.