Bivši ministar odbrane
62

Kako je Selmo Cikotić oštetio BiH za 9,7 miliona, a firmi iz Hrvatske omogućio korist od 4 miliona KM

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Selmo Cikotić (SDA), bivši ministar odbrane i sigurnosti Bosne i Hercegovine, osuđen je danas na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.
Prvostepenom presudom Selmo Cikotić je proglašen krivim jer je kao službena osoba u organima izvršne vlasti u institucijama Bosne i Hercegovine, u svojstvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine, zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi Selmo Cikotić je kriv jer je u periodu od 30.10.2009. do 12.7.2011. godine, u svojstvu ministra odbrane BiH, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane BiH Trpimirom Rebacom i drugim njima poznatim osobama, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća Scout d.o.o., Zagreb.

Cikotić je zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu istovremeno uvećavajući određene količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH. Dalje se navodi da je optuženi na taj način udovoljavao upućenim zahtjevima preduzeća Scout d.o.o. Zagreb bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu odbrane o osnovanosti takvih zahtjeva postupajući tako isključivo u interesu kupca.

Na taj način omogućio je sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725,67 KM i prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9.709.468,04 KM, navedeno je u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine.