BiH
4

Kako je Radovan Karadžić obmanuo Yasushija Akashija

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) u bivšoj Jugoslaviji, japanski diplomata Yasushi Akashi potvrdio je danas na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini, kako je čuo opaske pojedinih generala međunarodnih snaga stacioniranih u toj zemlji da bosanska strana, navodno, zloupotrebljava javna i osjetljiva mjesta, bolnice i škole, izvještava novinar agencije Anadolija.

Sa tih mjesta su, navodno, vršena dejstva na srpske položaje, a kako bi se isprovocirale odmazde.

Akashi se sjetio Karadžićeve spremnosti da sprovede odredbe sporazuma, a kako bi se ''vodio normalan život u Sarajevu''. Potvrdio je i kako je Karadžić naredio istragu o napadu na konvoj UNHCR-a kod Teslića u BiH.

“Sjećam se krize u Goraždu. Nemam dobre uspomene oko incidenata oko Goražda. Sjećam se da ste mi u Ženevi rekli šta radi vaša strana. Nakon što sam provjerio, to jeste UNPROFOR je na terenu to provjerio, ti navodi nisu odgovarali stvarnoj situaciji. To me uznemirilo, te razlike između onoga što ste mi rekli i onoga što se dešavalo”, rekao je Akashi Karadžiću, prenio je novinar Anadolije.

Akashi se nije složio sa Karadžićevim tvrdnjama kako su bosanski muslimani izvodili napade, Srbi se branili, a ''muslimani onda plakali''.

''Ne slažem se sa vašom tvrdnjom koja se ne može primijeniti na sve konkretne situacije'', rekao je Akashi.

Karadžić je tvrdio kako se isti obrazac desio u Goraždu, odnosno da su Bošnjaci izazvali ''ove sukobe''.

''Vi ste vidjeli isti obrazac napada u ostalim zonama'', rekao je Karadžić Akashiju, prenio je novinar Anadolije.

Nadalje, Karadžić je rekao da su ''muslimani bili razočarani jer su oni željeli intervenciju NATO”. Akashi je potvrdio to.

Na Karadžićev upit Akashi je potvrdio kako su ga nekoliko puta uznemirila kršenja primirja u sigurnosnim zonama UN-a, a za što su, navodno, bile odgovorne snage Armije RBiH.

''Kriza u Goraždu je bila primjer rješavanja krize kroz ozbiljne pregovore, ali pod prijetnjom zračnihudara NATO-a. Ali i prije zračnih udara koristili smo razgovore kako bi postigli mir'', rekao je Akashi, dodajući da je postojala spremnost da se zračni napadi izvedu na one koji budu ugrožavali sigurnosne zone UN-a u BiH.

Saslušanje Akashija nastavit će se i u popodnevnim satima.