Alibi za nerad
41

Kako je političku "rupu" u BiH popunila povorka ponosa: Na formiranje vlasti još ćemo se načekati

S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povorka ponosa, koja će biti održana u nedjelju 8. septembra u Sarajevu, evidentno je postala ključno pitanje koje je zasjenilo i desetomjesečne "napore" formiranja vlasti u BiH.

Za dva dana ističe rok za formiranje vlasti na državnom nivou, koji su sami sebi postavili lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Da vlast neće biti formirana u zadatom roku evidentno je bilo još 20. augusta kada je propala sjednica Predsjedništva BiH i kada nije usvojen Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO i kada nije imenovan predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

U međuvremenu sve se manje priča o formiranju vlasti. Na trenutno stanje navikli su svi, a to je dodatni razlog za rasterećenje stranačkih lidera koji sebi traže nove alibije za neformiranje vlasti.

Centralna društvena, ali i politička tema u Sarajevu i u BiH je Povorka ponosa. Priča o tome ko je za, a ko protiv i kako neka stranka gleda na organizaciju povorke preuzela je primat u medijskom eksponiranju.

Onima koji su odgovorni za neformiranje vlasti to i ide u prilog, ma kakvo mišljenje imali o povorci, jer je fokus društveno-političke scene sada na Povorci ponosa.

S druge strane, Povorka ponosa, iako još formalno nije, u periodu pred nama u određenom trenutku će prerasti i u političko pitanje, nakon što se konkretiziraju zahtjevi u smislu zakonske regulative, a što će se, moguće, u određenoj fazi pridruživanja Evropskoj uniji i predstaviti kao određena vrsta uslova.

Dok ne prođe parada, očito je da ni politički lideri neće konkretnije govoriti o vlasti.