Dan ustanka naroda
266

Kako je od 1992. godine 27. juli postao "zaboravljeni" datum u Bosni i Hercegovini

A. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnji dan prije 79 godina počeo je općenarodni antifašistički ustanak protiv njemačke okupacije. Na značaj ovog datuma skrenuli su pažnju iz Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine.

"Kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 1941. godine i njenom okupacijom i komadanjem za njene narode nastupio je period nezapamćenog fašističkog terora. Na poziv i u organizaciji KPJ podignut je opštenarodni antifašistički ustanak koji je u BiH počeo 27. jula oružanim napadom ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo koji su isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije. Ovaj datum uzet je kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv okupatora", saopćeno je.

Do 1992. godine ovaj se datum obilježavao kao jedan od najznačajnijih datuma i događaja u historiji BiH.

"Danas je to zaboravljen datum i obilježavaju ga članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a, te drugi antifašisti.Cijeneći da ideje antifašista iz 1941. godine, ideje slobode, jednakosti i socijalne pravde, jesu univerzalne ideje i ideje za kojima stremi i danas najveći broj građanki i građana Bosne i Hercegovine smatramo našom dužnošću skrenuti pažnju na tu činjenicu, jer partizanska borba i njihovi ideali rezultirali su slobodom i obnovom državnosti naše domovine nakon višestoljetnog zatiranja njenog identiteta. U ime toga, svim antifašistima, te građankama i građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 27. juli – Dan ustanka naroda BiH", navode iz ovog saveza.

Kako ističu, u vremenu kada su temeljne vrijednosti ustanika od prije 79 godina ponovo ugrožene "ovo je pravi trenutak da pozovemo sve Bosance i Hercegovce da se nadahnu odlučnošću ustanika iz 1941. godine i danas demokratskim sredstvima ponovo osvoje uskraćene slobode, jednakost i socijalnu pravdu".

"Smrt fašizmu – Sloboda narodu", poručuju iz Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine.