BiH
108

Kako je nekada govorio Milanović: U BiH dolazim kao prijatelj, ne dajte da vam prodaju priče

Klix.ba
O predsjedniku Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoranu Milanoviću posljednjih dana mnogo se govori u medijima, a u žižu interesovanja je dospio nakon što je, prema pisanjima hrvatskih portala, bez dlake na jeziku rekao šta misli o Bosni i Hercegovini i njenoj vlasti. Međutim, na skupu SDP-a BiH prije šest godina u Sarajevu, govorio je dosta drugačije.

Ukoliko se pogleda skup SDP-a BiH u Sarajevu održan 1. oktobra 2010. godine na platou ispred Narodnog pozorišta, mogu se čuti samo riječi hvale o BiH i njenom narodu iz Milanovićevog govora.

"Mnogi su ovdje iz Srbije i Hrvatske dolazili kao mentori i tutori. Ja ne dolazim kao mentor, niti kao tutor, već kao prijatelj. Imate pravo na uspjeh svoje obitelji, svoje zajednice i svoje zemlje - jedinstvene BiH. Budite svoji gospodari i napravite od svoje zemlje kvalitetno mjesto za modernog čovjeka, ne dajte da vam prodaju priče", izjavio je Milanović prije šest godina u Sarajevu.

Naime, nakon što je Jutarnji.hr došao u posjed snimka na kojem Milanović za BiH govori kako uopće nije država i da je "big shit", sa svih strana su uslijedile optužbe i reakcije.

Osim da "BiH nije država", Milanović je rekao i da je Srbija "šaka jada".

"Izjave Zorana Milanovića o BiH i njenim narodima u potpunosti su neprihvatljive i samo dodatno usložnjavaju političku situaciju u BiH, ali i regionu", navodi se u saopćenju SDP-a BiH povodom objavljenih snimaka na kojima Milanović govori šta misli o Bosni i Hercegovini i bh. vlasti.