Revizorski izvještaj
51

Kako je Ministarstvo komunalne privrede KS lani bez kriterija dijelilo javni novac

A.D.
Ured za reviziju institucija FBiH objavio je revizorski izvještaj o radu Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo za 2018. godinu, a u kojem se konstatira da je bilo niz netransparentnosti kod trošenja javnog novca.

Inače, na čelu ovog ministarstva tokom 2018. godine bio je Senad Hasanspahić (SDA), a njega je na ovoj funkciji tek 26. decembra te godine naslijedio Srđan Mandić (Naša stranka) kada je imenovana nova Vlada KS. Revizori su dali ocjenu "mišljenje s rezervom".

Kako se navodi u revizorskom izvještaju, ovo ministarstvo je raspodjelu namjenskih sredstava iz vodnih naknada jedinicama lokalne samouprave na području Kantona Sarajevo u iznosu od 3.820.265 KM u prošloj godini izvršilo bez utvrđenih kriterija za raspodjelu sredstava i bez vrednovanja predloženih projekata, čime nije osigurana njihova transparentna raspodjela, kako je propisano Zakonom o budžetima u FBiH.

Vlada Kantona Sarajevo, dalje se navodi, nije formirala nezavisno stručno tijelo Kantona za utvrđivanje troškova i formiranja cijena usluga zajedničke komunalne potrošnje, te na osnovu mišljenja tog tijela utvrdila cijene, kako je predviđeno članom 22. Zakona o komunalnim djelatnostima. Zbog toga revizori nisu mogli potvrditi pravilnost visine planiranih i doznačenih sredstava putem Ministarstva za

Tek je aktuelna Vlada Kantona je 28. februara 2019. godine donijela zaključak, kojim je naložila formiranje nezavisnog stručnog tijela Kantona za utvrđivanje troškova i formiranje cijena obavljanja poslova zajedničke komunalne potrošnje u skladu sa članom 22. Zakona o komunalnim djelatnostima.

Inače, Komunalne djelatnosti obavljaju sljedeća kantonalna javna komunalna preduzeća u 100-postotnom vlasništvu Kantona i privredna društva u većinskom vlasništvu Kantona: KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo, KJKP „Rad“ d.o.o. Sarajevo, KJKP „Sarajevogas“ d.o.o. Sarajevo, KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo, KJKP „ToplaneSarajevo“ d.o.o. Sarajevo i KJKP „Park“ d.o.o. Sarajevo, KJKP „Pijace i tržnice“ d.o.o. Sarajevo, JKP „Vodostan“ d.o.o. Ilijaš, JKP „Komunalac“ d.o.o. Hadžići, JKP „Trnovo“ d.o.o. i „Bags- Energotehnika“ d.d. Sarajevo.

"Ministarstvo mjesečno doznačava sredstva javnim preduzećima na osnovu mjesečnih izvještaja, nakon obavljene kontrole nad izvršenim poslovima zajedničke komunalne potrošnje. Prema izvještajima o izvršenoj kontroli nad obavljanjem poslova zajedničke komunalne potrošnje za KJKP „Park“ d.o.o. Sarajevo, KJKP „Rad“ d.o.o. Sarajevo, KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo, KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo, JKP „Vodostan“ d.o.o. Ilijaš, JKP „Komunalac“ d.o.o. Hadžići, te JKP „Trnovo“, Ministarstvo je dalo saglasnost na mjesečne isplate prema odobrenim sredstvima. U izvještajima je konstatovano da je Ministarstvo vršilo i neposrednu kontrolu uvidom u kvalitet obavljenih poslova. Međutim, o izvršenim kontrolama obavljenih poslova Ministarstvo ne sačinjava zapisnike, niti se vodi evidencija o izvršenim pregledima kojim bi se potvrdilo da je izvršen neposredan nadzor i uvid u kvalitet obavljenih poslova, kako je i propisano Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, kojim su utvrđeni poslovi i zadaci iz djelokruga Ministarstva", naveli su revizori.

Uvidom u raspodjelu sredstava, dalje su konstatovali revizori, KJKP "Vodovod i kanalizacija “ za rekonstrukciju vodovodne mreže, budžetom je odobreno 2.000.000 KM, a preraspodjelama smanjeno na 960.344 KM. Po zahtjevu (ispostavljene tri situacije po 34.889,40 KM) sredstva su doznačena u iznosu od 104.668 KM za usluge projektovanja vodovodnog sistema.

"Sredstva su doznačena a da prethodno nije sačinjen ugovor kojim bi se regulisala međusobna prava i obaveze u pogledu namjenskog trošenja, izvještavanja i nadzora nad utroškom budžetskih sredstava. Iako se najvećim dijelom radi o namjenskim sredstvima - vodne naknade, donesen je Programom utroška, ali bez kriterija za raspodjelu, odnosno nisu vrednovani projekti koji su odobreni u Budžetu. Program utroška donesen je prema već utvrđenim iznosima u Budžetu, osim za projekte na području Općine Vogošća, za koje su Budžetom odobrena sredstva u iznosu od 607.384 KM", kaže se u ovom revizorskom izvještaju.

Shodno tome, navodi se, Ministarstvo je kapitalne transfere u iznosu od 3.820.265 KM odobrilo krajnjim korisnicima, bez utvrđenih kriterija za raspodjelu sredstava i Javnog poziva, kao i bez vrednovanja predloženih projekata, na osnovu čega bi se utvrdila visina sredstava koja će se dodijeliti korisnicima, što ostavlja mogućnost subjektivnog odlučivanja, čime raspodjela sredstava nije zasnovana na principu transparentnosti, kako je propisano članom 4. Zakona o budžetima u FBiH.