Srebrenica jula 1995.
29

Kako je govorio Živanović, general VRS koji se krije u Srbiji: "Poravnali smo najturskiju džamiju"

B. H.
Živanović u društvu vladike Kačavende (Screenshot: Twitter)
Živanović u društvu vladike Kačavende (Screenshot: Twitter)
Milenko Živanović, nekadašnji komandant Drinskog korpusa VRS-a optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine, i dalje se krije u Srbiji.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji je nastao neposredno nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine u kojem Živanović, u društvu ozloglašenog vladike Kačavende, govori o tome šta su zatekli nakon zauzimanja Srebrenice.

"Ugledao sam minaret do nebesa, mislim da je već jutros poravnat, trebao bi biti do jutros. I vjerujte mi gledao sam samo prema tornju našem crkvenom i vjerujte nosila me ta želja da dođem to te čaršije tamo sam ja odrastao", govorio je u julu 1995. Živanović.

Potom je u krajnje morbidnom tonu kazao kako je džamija porušena.

"Prolazeći putem prema Srebrenici vidio sam najturskiju džamiju koju čovjek može zamisliti od turskijih džamija i nju su valjda htjeli da naši neprijatelji da bude viša od crkve, zato su nam zvonik do pola skinuli da bi minaret bio viši. Jutros su me pitali, generale jel' završena ona čuvena džamija, rekoh mislim da su je jutros završili", rekao je tada uz podsmijeh Živanović.

Činjenica je da je pravoslavna crkva u Srebrenici oštećena granatama koje je na ovaj grad redovno ispaljivala VRS. Bijela džamija u Srebrenici je obnovljena 2002. godine uz pomoć vlade Malezije.

Živanović je komandovao Drinskim korpusom od 1. novembra 1992. do 13. jula 1995. godine. Prije toga je učestvovao u organizaciji tzv. vojske Srpske krajine. U glavnom štabu VRS je bio do 21. novembra 1995. godine kada je i penzionisan.

Za Živanovićem je u julu ove godine raspisana međunarodna potjernica nakon što se tri puta nije pojavio pred sudom BiH kako bi se izjasnio o krivici.

Na prethodno zakazanim ročištima za izjašnjenje o krivnji u Sudu BiH su navodili da je sva tri puta došlo do problema pri uručivanju poziva optuženom u Srbiji, gdje je nastanjen, te da sud nije obaviješten zbog čega, bez obzira na urgencije.

Tužilaštvo BiH je u decembru 2021. godine podiglo optužnicu protiv Živanovića za učešće u širokom i sistematičnom napadu protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona Srebrenica i Žepa tokom kojeg su VRS i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izveli operaciju trajnog i prisilnog premještanja civilnog stanovništva iz tih zona, operaciju hvatanja, zarobljavanja i likvidacije oko 8.000 muškaraca. Optužnicu je kasnije potvrdio Sud BiH.

Navodi se da je Živanović, kao komandant Drinskog korpusa, vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima potčinjenih jedinica u njegovoj zoni odgovornosti. Njegov nasljednik na mjestu komandanta korpusa, Radislav Krstić je prva osoba koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio zbog genocida, na 35 godina zatvora.