BiH
521

Kako je Gornji Vakuf "izašao" na more

Klix.ba
Čuda su, kažu, moguća i događaju se, ali kada gradić iz srednje Bosne, duboko među bosanskim planinama, završi na moru, e to je nešto što vrijedi zabilježiti.
Gornji Vakuf
Gornji Vakuf "nedaleko" od Dubrovnika

Naravno, ovo čudo se desilo samo na karti. Naime, prema auto karti koja se prodaje na jednoj benzinskoj pumpi u Sarajevu, Gornji Vakuf-Uskoplje, gradić u Srednjobosanskom kantonu (SBK), nalazi se nedaleko od Dubrovnika!

Tako bi putnik namjernik koji bi se možda uputio u srednju Bosnu, ukoliko bi pratio ovu kartu, lako mogao završiti i na nekoj od dubrovačkih plaža.

Svakako, to je greška. No, zanimljivo je kako se ona po svemu sudeći dogodila.

Naime, poznato je da je Gornji Vakuf, koji je nastao krajem 16. stoljeća, nakon posljednjeg rata dobio i dodatak imenu – Uskoplje. Riječ je kompromisu do kojeg se došlo u procesu objedinjavanja grada nakon teških hrvatsko-bošnjačkih sukoba u ovom kraju 1993. i 1994. godine.

Istovremeno, u Konavlima kod Dubrovnika, postoji, također, mjesto koje se zove Uskoplje.

Poznato je, uz ostalo, po svojoj željezničkoj stanici. Za vrijeme postojanja uskotračne pruge iz Uskoplja je linija vodila do mjesta Zelenika kod Herceg-Novog u Crnoj Gori.

Kartograf je tako samo Uskoplje ostavio u srednjoj Bosni, a Gornji Vakuf "poslao" u Hrvatsku, na more. Tako je i općinski grb u Gornjem Vakufu-Uskoplju potvrdio svoju pravu vrijednost jer se, zanimljivo, na njemu nalazi plavi simbol vode, slično gradovima na moru.

Kartu potpisuje "Intersistem kartografija" iz Beograda, a može se kupiti na nekim benzinskim pumpama u BiH.