Prebacivanje odgovornosti
137

Kako je država "zavadila" građane i migrante: Obećali pomoć, a kriza se slomila na jednom gradu

Piše: S. H.
Država je zakazala jer nije na vrijeme reagirala u slučaju migrantske krize koja je naročito izražena u Bihaću, stav je većine građana koji su prethodnih dana protestovali u tom gradu, smatrajući da su prepušteni sami sebi.

Bišćani su ogorčeni na indolentnost nadležnih državnih institucija te poručuju da se u njihovom gradu nalazi više od 10.000 migranata bez adekvatnog smještaja i nadzora. Vlast je obećavala rješenje, nudile su se opcije za izgradnju kampa, čak je država dobila i određeni novac za rješenje migrantske krize.

U međuvremenu, kako su prošli izbori, prošla je i volja nadležnih za rješenje problema, smatraju nezadovoljni građani. Organiziranje protesta povodom migrantske krize i istupi pojedinih grupa građana, koji su čak pretresali autobuse koji su dolazili iz Sarajeva u Bihać, podijelilo je javnost o načinu i opravdanosti takvog okupljanja.

Građani i migranti kao žrtve

Freelance novinar Adis Nadarević, koji se intenzivno bavi pitanjem migranata, njihovog statusa, odnosa javnosti prema njima i slično u razgovoru za Klix.ba je kazao da su protesti građana Bihaća opravdani, ali da niko ne bi smio zloupotrebljavati situaciju.

"Protesti su sasvim opravdani i jedini su način da se stvari pokrenu u pravcu rješavanja problema, budući da vlasti u našoj zemlji imaju tu ružnu naviku da nikad ne reagiraju na vrijeme, nego da strpljenje građana testiraju do krajnjih granica izdržljivosti. Situacija jeste pogoršana i građani su opravdano frustrirani, ali ne smiju sebi dopustiti prelazak granice humanosti i dostojanstva. Jednostavno, ne smije se gubiti iz vida da su i građani i migranti u ovoj priči žrtve i da su njihove sudbine u rukama indolentnih, nesposobnih i neodgovornih vlasti te domaćih i stranih interesnih grupa kojima ni građani ni migranti ne znače ništa dok god donose glasove i/ili zaradu. Podržavam proteste kao način skretanja pažnje na problem, ali naglašavam – ne smije se dopustiti da oni eskaliraju u atmosferu linča", poručio je Nadarević.

On dodaje da čak i kada se protestuje to treba činiti hladne glave, s jasno artikuliranim i ostvarivim zahtjevima i ne smije se dopustiti pojedincima da manipuliraju masom i kompromitiraju cilj protesta.

"Nažalost, to se desilo i skrenulo je pažnju s pravog problema i stvarnih krivaca. Sad imamo idealnu situaciju za vlast i međunarodnu zajednicu – građane koji frustraciju ispoljavaju ka migrantima i međusobno jedni ka drugima. Nadam se da će se nakon početnog razumljivog izljeva frustracija ovi protesti pretočiti u snažnu i artikuliranu inicijativu s jasnim i ostvarivim ciljevima. Bihać i Krajina već mjesecima nose teret migrantske krize bez pomoći s viših nivoa i krajnje je vrijeme da im se pomogne", kazao nam je Nadarević.

Zima stiže, država ne žuri

O problemu migrantske krize razgovarali smo i s Dinom Mustafićem, rediteljem, koji na društvenoj mreži Twitter često iznosi stavove o ovom pitanju.

Mustafić upozorava na to da niko ne smije uzimati stvar u svoje ruke i činiti neke nehumane poteze, poput zaustavljanja ili pretresanja autobusa.

"Država BiH se susreće s ozbiljnim problemom za koji nema kapacitet da ga riješi sama bez pomoći EU. Upravo je bogati Zapad odgovoran za migrantsku krizu, jer su to nesretnici koji jednim dijelom bježe od ratova i ekonomske bijede uzrokovane različitim političkim i strateškim interesima moćnih zemalja. Ovakav problem u disfunkcionalnoj BiH uzrokuje i unutrašnje probleme, od političkih do socijalnih i sigurnosnih. Nama treba racionalna i humanistička intervencija države umjesto kreiranja antimigrantske histerije koja može eskalirati nasiljem. Nije dopustivo da pojedinci, grupe ili bilo ko uzimaju red u svoje ruke tako što će pretresati vozove, autobuse i vozila, tražeći migrante. Takvi postupci su opasni i mogu postati svojevrsni zastrašujući linč koji vodi u haos i anarhiju. Nadam se da će odgovorni u ovoj državi shvatiti ozbiljnost problema, jer su pred nama zimski mjeseci koji će dodatno otežavati migrantsku krizu", istakao je Mustafić.

Bihać već mjesecima pokušava u vezi s pitanjem migrantske krize alarmirati državu da povuče konkretne poteze. Hladniji dani su stigli, a ukoliko se ne reagira brzo, dolaskom zime situacija bi mogla postati alarmantna, jer adekvatnog smještaja za migrante još nema, među njima je mnogo djece i žena, a autobusi i voz svakodnevno iz Sarajeva prema Bihaću prevoze nove grupe migranata.

O ovoj temi smo kontaktirali i državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, ali nije želio komentarisati, već je samo poručio da će u utorak posjetiti Bihać.

A kakav odnos država ima prema ovom pitanju najbolje ilustruje to da više od mjesec nema informacija o aktivnostima Operativnog štaba za pitanje migracija, koji je prije nekoliko mjeseci redovno sedmično zasjedao i javnost informirao o svim potezima.