Iskustvo iz EU

Kako je Češka gotovo iskorijenila nezaposlenost i šta BiH od toga može naučiti

B. H.
Prag (Foto: Shutterstock)
Prag (Foto: Shutterstock)
B. H.
18.08.2023. u 15:40

Nezaposlenost je veliki izazov za mnoge države, a i razvijene i zemlje u razvoju traže učinkovita rješenja za borbu protiv ovog problema. Češka Republika, pokazala je veliki uspjeh u smanjenju stope nezaposlenosti na svega 2,65 posto, aktivnom podrškom i osnaživanjem malih preduzeća.

Češka je prepoznala značajnu ulogu malih preduzeća u privredi i okruženju zapošljavanja. Tamošnja ministarstva su uz podršku Evropske unije provela različite inicijative za poticanje poduzetništva i omogućavanje razvoja malih preduzeća.

Nekoliko faktora je ključno

Pristup finansiranju: Češka vlada osigurala je povoljne mogućnosti finansiranja, poput zajmova s niskim kamatama i bespovratnih sredstava, kako bi vlasnicima malih preduzeća olakšala pristup kapitalu. Time je poduzetnicima omogućeno da započnu svoje pothvate, prošire poslovanje i zaposle dodatne radnike.

Ilustracija: A. L.
Ilustracija: A. L.

Vlada je pojednostavila birokratske procedure i smanjila administrativna opterećenja za mala preduzeća. Ovaj je potez olakšao poduzetnicima upravljanje svojim pothvatima, čime je potaknuo više ljudi da uđu na tržište.

Osposobljavanje radnika i podrška: Ministarstva su se fokusirala na obrazovane i kvalificirane radne snage nudeći programe osposobljavanja i usluge podrške. Ove su inicijative poboljšale "zapošljivost" onih koji tragaju za poslom a i zadovoljile potražnju za kvalificiranim radnicima u malim preduzećima.

Promicanje inovacija i istraživanja: Češka je duže vrijeme ulagala u istraživanje i razvoj, potičući inovacije među malim preduzećima. Prihvaćanjem novih tehnologija i ideja ta su preduzeća postala konkurentnija, što je dovelo do daljnjeg otvaranja radnih mjesta.

Strategija češkog ministarstva industrije i rada

Češko ministarstvo industrije i rada je formiralo cjelokupnu strategiju koja se bavi podrškom malim i srednjim poduzećima u Češkoj Republici 2021.-2027.

"Glavni cilj ove strategije je postaviti politiku podrške malim i srednjim preduzećima na odgovarajući način i stvoriti takve uslove da regulacija ne pogoršava položaj čeških malih i srednjih preduzeća u globalnoj konkurentnosti i, naprotiv, da preduslovi povezani s tehnološkim, obrazovnim i znanstvenim okoliša pretvaraju se u jačanje međunarodnog položaja Češke. Pitanje nezaposlenosti nije u nadležnosti Ministarstva industrije i trgovine, ali ciljana podrška malim i srednjim preduzećima može imati efekt prelijevanja i defitivno uticatina stope zaposlenosti", poručili su iz češkog ministarstva industrije i rada.

Ilustracija: A. L.
Ilustracija: A. L.

Posvećenost Češke Republike podršci malim i srednjim preduzećima imalo je značajan utjecaj na stope nezaposlenosti. Stvaranjem pogodnog okruženja za poduzetništvo, zemlja je doživjela porast pokretanja i širenja malih preduzeća. Kao rezultat toga, stvorene su brojne prilike za zapošljavanje, što je dovelo do značajnog pada broja nezaposlenih.

"Podrška malom i srednjem poduzetništvu dugoročni je prioritet Češke Republike, što se odražava i u Programskoj izjavi aktualne Vlade Češke Republike. Općenito, programi podrške mogu se podijeliti u dvije kategorije: programi podrške koji se osiguravaju iz državnog budžeta ili programi podrške koji se finansiraju iz evropskih fondova (Recovery and Resilience Facility, Evropski fond za regionalni razvoj)", dodaju iz češkog ministarstva.

Ilustracija: A. L.
Ilustracija: A. L.

Uzimajući u obzir uspjeh češkog modela podrške malom poduzetništvu, postoji nekoliko vrijednih lekcija iz kojih Bosna i Hercegovina može naučiti i koje može implementirati.

Lekcija za Bosnu i Hercegovinu

Prilagođeni programi podrške: Bosna i Hercegovina bi trebala osmisliti programe podrške koji su prilagođeni specifičnim potrebama i izazovima lokalnog okruženja malih preduzeća, a razumijevanje jedinstvenih aspekata njihovog poduzetničkog ekosistema bit će ključno.

Jačanjem financijskog ekosistema: Uspostavom snažnog finansijskog ekosistema koji pruža pristupačne opcije finansiranja za mala preduzeća, Bosna i Hercegovina može potaknuti više poduzetnika da započnu i razviju svoje biznise.

Obrazovanje i razvoj vještina: Ulaganje u programe obrazovanja i razvoja vještina povećat će "zapošljivost" radne snage i zadovoljiti zahtjeve tržišta rada, jačajući konkurentnost malih preduzeća.

Saradnja između vlasti i privatnog sektora: Bliska saradnja između vlasti i privatnog sektora ključna je za stvaranje poticajnog okruženja za mala preduzeća. Transparentne politike i otvoreni dijalog potaknut će atmosferu povjerenja i suradnje.

"Iz našeg iskustva možemo reći da je ključno polazište za postavljanje politike podrške potreba za opsežnom analizom tržišta (potrebe malih i srednjih preduzeća, njihov položaj na tržištu i analiza pružene podrške). Također je važno uključiti stručne sindikate i udruženja, koji će dati realan pogled na trenutno stanje, koji će dati realan pogled na trenutno stanje u državi. Na temelju toga mogu se razvijati nove politike koje će odgovoriti na aktualne potrebe privrede, a u isto vrijeme potrebno je uspostaviti odgovarajući mehanizam evaluacije provedenih mjera kako bi se na vrijeme reagovalo na neočekivane promjene", istakli su iz češkog ministarstva industrije i rada.

Uspjeh Češke Republike u smanjenju nezaposlenosti kroz podršku malim preduzećima nudi vrijedan primjer drugim državama koje se suočavaju sa sličnim izazovima, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Usvajanjem prilagođenih politika koje zadovoljavaju lokalno poslovno okruženje, olakšavanjem pristupa finansiranju i ulaganjem u obrazovanje i inovacije, Bosna i Hercegovina može utrti put održivom privrednom rastu i značajnom smanjenju nezaposlenosti. Međutim, važno je upamtiti da svaka zemlja ima svoj jedinstveni kontekst, i dok češki model pruža inspirativan okvir, pažljiva prilagodba i provedba presudni su za uspjeh.