Kako je Bosna i Hercegovina postala pogodno tlo za djelovanje tinejdžerskih bandi

Kako je Bosna i Hercegovina postala pogodno tlo za djelovanje tinejdžerskih bandi
20
Dž. P.
25.2.2020. u 21:53
90
komentara
20

dijeljenja
Kako je Bosna i Hercegovina postala pogodno tlo za djelovanje tinejdžerskih bandi Ilustracija: Shutterstock
Maloljetni počinioci krivičnih djela postali su naša svakodnevnica i skoro da ne prođe dan, a da se u policijskim biltenima ne zabilježi slučaj u kojem je s lisicama na rukama završio neki maloljetnik.
Samo prošle sedmice evidentirana su tri slučaja maloljetničke delikvencije u tri različita grada u Bosni i Hercegovini.

Šokantni slučajevi

U Trebinju je jedan učenik na velikom odmoru u školi pretukao drugog i nanio mu povrede. Policija u Derventi uhapsila je maloljetnika, jer je udario policajca, koji ga je zatekao da obija automobil Seat. Sarajevska policija privela je maloljetnog pljačkaša koji je mjesecima napadao žene na Ilidži i otimao im tašne. Svi se još sjećaju svirepog ubistva od prošle godine koje se dogodilo u Mostaru, a koje je počinio 17-godišnji J.Dž. On je hicima iz automatske puške 1. februara 2019. godine usmrtio D. V. na lokalitetu nekadašnjeg rudarskog kopa "Vihovići", nakon čega se prijavio policiji. Šokantan slučaj maloljetničkog kriminala zabilježen je 2018. u Velikoj Kladuši, kada je otkriveno da učenici Prve srednje škole „Dr. Husein Džanić“ dilaju marihuanu.

Mićo Letić, stručnjak za maloljetničko prijestupništvo i dugogodišnji inspektor za delinkvenciju Ministarstva unutrašnjih poslova KS, tvrdi da je situacija alarmantna i da statistika o kriminalitetu mladih ne prikazuje stvarno stanje. Letić kaže da je situacija "na terenu" daleko ozbiljnija te da je BiH pogodno tlo za stvaranje tinejdžerskih bandi.

Sistem zakazao

"Maloljetnici u današnje vrijeme više nego ikada kradu, pljačkaju, dilaju. Maloljetnička delinkvencija je jedan od najosjetljivijih oblika kriminaliteta, kojem je potrebno pokloniti posebnu pažnju, pogotovo u dijelu prevencije. Trenutni sistem u BiH, politika i društvo je zakazalo, što za posljedicu ima sve češću pojavu destruktivnog ponašanja kod mladih ljudi. Najgore je to što se ništa ne mijenja, a s djecom se mora konstantno radit i u porodici i školi i svugdje. Maloljetnici nisu dovoljno obrazovani, nedostaje im odgoja" kaže Letić.

On također navodi kako je zabrinjavajuće to što se jako malo ulaže u stručni kadar, koji je, kako je rekao, ključna karika u procesu resocijalizacije mladih.

"Vrlo malo se ulaže u stručne ljude, a toliko posla ima, toliko se toga mora promijeniti, jer trenutni sistem očito ne funkcionira. Nedostaje kontinuiranih aktivnosti od strane nadležnih, onih kojima je to posao i obaveza. Ne treba čekati da se nešto dogodi pa onda reagirati, treba podhitno raditi na prevenciji. Mora se maksimalno raditi na rješavanju kriminaliteta mladih i ulagati u tu oblast kako bi se ista ta rješenja lakše pronalazila", pojašnjava Letić.

Široka lepeza kazni

Krivično zakonodavstvo BiH predviđa široku lepezu sankcija koje se mogu izreći maloljetnicima. U krivičnopravnom sistemu Bosne i Hercegovine pored sankcija za maloljetnike (vaspitnih mjera i maloljetničkog zatvora) postoje i specifične alternativne mjere – vaspitne preporuke.
Prijavi grešku


Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...