BiH
927

Kako je blokiran Muzej ratnog djetinjstva: Za projekat nema adekvatnog prostora

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Strelovit rast Muzeja ratnog djetinjstva, nove i svjetski jedinstvene institucije, ponovo je zaustavljen od strane političara, ali i političke omladine. Nakon što je na martovskoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Muzej ratnog djetinjstva jednoglasno proglašen projektom od strateškog interesa za Općinu, te je naloženo da se za isti pronađe adekvatan prostor, iz Muzeja su intenzivno kontaktirali općinskog načelnika i relevantne službe kako bi pristupili iznalaženju prostora za Muzej.

Nakon pregledanja dostupnih prostora, utvrđeno je da je jedini dostupan, ali i adekvatan prostor, onaj nekadašnjeg društvenog doma Logavina, koji se ne koristi i koji služi kao skladište stolica i stolova zaplijenjenih prilikom zatvaranja ljetnih bašti, te je isti obećan Muzeju ratnog djetinjstva.

"Radi se o prostoru u koji smo mi planirali iznajmljivati od Općine, ali također u njega uložiti nemala vlastita sredstva kako bi Sarajevo, ali i Općina Stari Grad dobili savremenu, samoodrživu instituciju kulture", navodi se u saopćenju Muzeja ratnog djetinstva.

Pritisci da prostor ne bude dodijeljen Muzeju ratnog djetinjstva

Nakon objave ove informacije počinju pritisci od različitih interesnih grupa koje su u ovom prostoru htjele otvoriti teretane i fitnes centre (iako se 100 metara pored gradi nova, moderna sportska dvorana), ili jednostavno kao i dosad, od poreskog novca grijati salu od 250 kvadrata za sastanak 5 ljudi na stranačkim sjednicama jednom mjesečno. Također, od trenutka kada je ovaj prostor obećan Muzeju ratnog djetinjstva, počelo je i iznenadno sporadično korištenje prostora od strane grupa iz Savjeta Mjesne zajednice Logavina kako bi se stvorio privid da prostor nije napušten.

"Pritisaka je bilo s različitih strana, ali jedini pritisci koji su našli put od ulice do vijećničkih klupa su ovi iza kojih su stali vijećnici SDA. Tri dana prije sjednice Općinskog vijeća, zakazane za 28. juni, na kojoj se odlučivalo o dodjeli ovog prostora Muzeju ratnog djetinjstva, predsjednik OO SDA Stari Grad i dogradonačenik Sarajeva, Abdulah Skaka, uputio je telefonski poziv inicijatoru MRD-a, i savjetovao ga da odustane od prostora i da traži nešto drugo (iako se radi o jedinom ikad ponuđenom prostoru za MRD). Nakon toga, na sjednici Općinskog vijeća samo vijećnici SDA ne glasaju za uvrštavanje dodjele prostora MRD-a na dnevni red sjednice. Kako ostatak vijeća glasa ZA, ova tačka biva uvrštena na dnevni red, te postaje izvjesno da će se o njoj glasati u nastavku sjednice, odnosno da će biti izglasana jer ima podršku većine Vijeća. U tom trenutku se čini da će, i pored pritisaka sa više strana, od kojih su neki institucionalizirani kroz vijećnike SDA, a neki ostali van Općine i vijećničkih klupa, ipak načelnik i većina Općinskog vijeća odlučiti u skladu sa strateškim interesom Općine Stari Grad, a u korist Muzeja ratnog djetinjstva", kaže seu saopćenju.

Neviđen obrat – načelnik povlači odluku nekoliko minuta prije finalnog glasanja

Neočekivani i neviđeni obrat dešava se u desetominutnoj pauzi sjednice. Nakon pauze, predsjedavajući Općinskog vijeća obznanjuje da je načelnik povukao upravo dvotrećinskom većinom usvojenu tačku o dodjeli prostora za Muzej ratnog djetinjstva.

"Prozvan od strane vijećnika Naše stranke i SDP-a da obrazloži povlačenje, načelnik Hadžibajrić tvrdi da 'se boji da bi moglo biti velikih problema ako ovaj prostor bude dodijeljen Muzeju ratnog djetinjstva.' Načelnik nam se nakon toga prestaje javljati na telefon. Vjerovali smo načelniku Hadžibajriću kad je obećao rješenje ovog problema. Vjerovali smo mu i kad je rekao da se neće obazirati na pritiske i da će odluku donijeti Općinsko vijeće. Šta se desilo u pauzi sjednice, i kakvi su se novi pritisci desili pred kojima je povukao odluku, zna samo načelnik Ibrahim Hadžibajrić", stoji u saopćenju.

U ovoj borbi MRD se sreo i sa političkim akterima koji su ga podržali. Mladi vijećnici Irfan Čengić, koji je i pokrenuo inicijativu za MRD u Starom Gradu, te Vibor Handžić i Vedran Grebo, kontinuirano su se zalagali za rješenje ovog pitanja. Inicijativu za podršku Kantona Sarajevo pokrenuli su ministar Mirvad Kurić, zastupnica Sabina Ćudić i premijer Elmedin Konaković, koji je obećao snažnu pomoć MRD-u.

Budućnost Muzeja ratnog djetinjstva

"Frustrirajuće je da dok čekamo učešće na najvećoj svjetskoj muzejskoj konferenciji, dok o našim izložbama pišu BBC i CNN, dok se našem timu pridružuju mladi Bosanci i Bosanke iz cijelog svijeta, doktori nauka iz muzeologije i srodnih oblasti, koji kažu da "nikada do Muzeja ratnog djetinjstva nisu našli projekt vrijedan uključivanja, a uvijek su željeli nekako doprinijeti nečemu u BiH", mi jednostavno ne možemo da pobijedimo sistem.

U ovoj borbi za Muzej ratnog djetinjstva mi trgujemo našim ličnim mirom i zdravljem, pomjeramo rokove i gubimo sponzore i donatore, i jedina stvar s kojom nismo trgovali i nikada nećemo je politika Muzeja ratnog djetinjstva, njegova orijentacija, misija i vizija.

Muzeju su ovom blokadom vjerovatno zatvorena vrata Starog Grada. Kako piše u obrazloženju u zadnji trenutak povučene odluke: 'Na prostoru Općine nema drugog adekvatnog prostora.' Ovom blokadom je ugrožena relizacija cijelog projekta Muzeja ratnog djetinjstva. Mi ne znamo kada će i hoće li on ikada biti otvoren u Sarajevu. Znamo da će biti nastavljene naše istraživačke, izlagačke i edukativne aktivnosti. Znamo da ćemo biti odgovorni prema onima koji su sa izložbe izlazili u suzama, grleći nas iako nas ne poznaju. I znamo da će uprkos sistemu živjeti ideja Muzeja ratnog djetinjstva: ne blokadama, da zagrljajima. A vi znate kome je dovoljno, a kome nije dovoljno stalo do vaših sjećanja okupljenih u našu kolekciju. I znate zašto i zbog koga Muzej ratnog djetinjstva neće biti otvoren u Sarajevu u augustu ove godine, u ulici Logavina, u srcu glavnog grada BiH, Sarajeva", kaže se na kraju saopćenja.