BiH
203

Kako je biti samohrani roditelj u BiH

Piše: M. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Samohrani roditelji koji žive na području Kantona Sarajevo konačno će imati svoju oazu i mjesto gdje će zajedno lakše prebroditi sve životne poteškoće s kojima se suočavaju. Udruženje samohranih roditelja "Jedan manje – One less" održalo je večeras osnivačku skupštinu i zvanično počelo svoj rad.

Muamera Činjarević je samohrana majka troje djece već šest godina. Suočila se s mnogim problemima i nedaćama, ali uspješno se izborila za svoju djecu i shvatila kako ima dovoljno snage da pomogne i drugim ljudima sličnim njoj.

"Na ideju o osnivanju udruženja sam došla prije dvije godine kada sam sjela i sublimirala kroz šta sam sve prošla i koliko sam puta doživjela emotivni krah. Rekla sam sebi 'zašto ne' i odlučila napraviti udruženje koje će se baviti socijalnim, zdravstvenim i humanitarnim aktivnostima, ali i drugim stvarima", istakla je Činjarević koja je predsjednica udruženja.

Cilj udruženja je da samohrani roditelji i djeca samohranih roditelja pomažu jedni drugima, prenesu svoje znanje i lakše prebrode životne poteškoće.

"Mnoga djeca nemaju mogućnost da plate instruktora, tako da će im starija djeca samohranih roditelja davati instrukcije. Aplicirat ćemo i kod farmaceutskih kuća, jer ima mnogo bolesnih, a lijekovi su neophodni. Također, puno je djece koja imaju 12, 13 ili 15 godina, a koja nikada nisu vidjela more, mi ćemo se potruditi da ih odvedemo bar na tri dana", rekla je Činjarević.

Ova samohrana majka ističe kako kategorije samohranih roditelja, koji su partnera izgubili na prirodan način, nema nigdje u zakonu i kao da ne postoje, a njihova djeca se osjećaju manje vrijednim jer nemaju jednog roditelja.

"Sin mi je diplomirao, kćerka privodi kraju studije, a druga kćerka je u osnovnoj školi i mnogo toga sam prošla da bih napravila od djece dobre osobe. Imam slobodnog vremena, imam snage da pomognem tim roditeljima da kroz sve to prođu na blaži način", kazala je Činjarević.

Osnivačka skupština Udruženja samohranih roditelja "Jedan manje – One less" održana je večeras, a više informacija možete pronaći na njihovoj Facebook stranici.