BiH
0

Kako izgleda svemir sa Mjeseca?

Klix.ba
Mjesec bi uskoro mogao postati pravi astronomski raj i to zbog idealnog mjesta za teleskope i druge instrumente kojima ćemo moći posmatrati svemir kao nikad prije.

Stvaranje osmatračnice na Mjesecu jedna je od tema o kojoj će se raspravljati na 5. okupljanju Internacionalne lunarne istraživačke grupe (ILEWG), a koja će se održati ove sedmice na Havajima.

Astronauti, naučnici, inženjeri kao i biznismeni će raspravljati o zajedničkom cilju – pretvaranju pustog Mjeseca u centar za naučna istraživanja, tehnološka testiranja, stvaranje energije, kao i izvođenje eksperimenata za buduće ekspedicije na Mars.

Predstavnici SAD-a, Rusije, Evrope, Japana, ukjučujući Kinu i Indiju učestvuju u ovom događaju tražeći da se razvije globalno partnerstvo za dalje istraživačke poduhvate na Mjesecu.

Prioritet ove konferencije jeste vidjeti ljude na Mjesecu u roku 10 godina. Da bi ubrzali taj cilj, predstavit će se strategija koja treba instalirati inicijalnu astronomsku opremu na Mjesečevu površinu.

Taj prvi element će poslije održavati i poboljšati astronomi tehničari, a i dogradit će se sa dodatnom posmatračkom opremom. Sa porastom i razvijanjem grupe ovih instrumenata, prisutnost čovjeka na Mjesecu će se povećati.

Jedan od prijedloga, tzv. astrobiološku misiju na Mjesec, iznio je i Paul Lowman, NASA- in naučnik, iznijevši da bi primarni zadatak trebao biti instaliranje 4 posebna teleskopa na južni pol Mjeseca, koji bi provodili 'molekularnu astronomiju' i pomogli nam da otkrijemo porijeklo života.

Naime, do sada je otkriveno 120 molekularnih vrsta u međuzvjezdanom prostoru, posebno u ogromnim molekularnim oblacima. 'Moguće ja da je iz nekih ovih molekularnih vrsta nastao i život na Zemlji, a možda i negdje drugdje.', izjavio je Lowman. Ovaj poduhvat, kako on tvrdi, mogao bi se ostvariti za 5 do 10 godina.

Vezani članci