Akademija FMUP-a
1.2k

Kako izgleda policijska obuka u FBiH: Od postrojavanja i teorije do razbijanja protesta i hapšenja

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Na Policijskoj akademiji u Sarajevu trenutno je na osnovnoj obuci 200 polaznika. Ovdje uče o policijskoj profesiji, druže se i žive, a do kraja godine će biti spremni za časno obavljanje dužnosti.

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) trenutno je 200 polaznika osnovne policijske obuke koji ovdje žive i usavršavaju se. Nakon završene obuke planirano je njihovo upošljavanje u FUP-u te Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona kao policajci.

Na ovom poligonu usavršeno je do sada hiljade policijskih službenika i jedina je ustanova u Federaciji BiH koja vrši osnovnu policijsku obuku u ovom obimu - praktičnu i teoretsku.

Šef Odsjeka i dugogodišnji policijski službenik Nusret Beširević rekao je da polaznici na Akademiji dobijaju kvalitetno i adekvatno školovanje.

"Policijska akademija FMUP-a kapacitirana je, kako u smislu stručnosti kadrova isto tako i u tehničkom smislu, za savremeno i kvalitetno obučavanje kandidata za službu u policiji. Polaznici za vrijeme školovanja između ostalog stiču savremena teorijska i praktična znanja iz oblasti kriminalistike, poslova policije, borilačkih vještina, strojeve obuke, informatike, engleskog jezika i naoružanja", rekao je Beširević.

Beširević dodaje da iza obuke svih kadeta iz Federacije BiH stoje službenici Policijske akademije FMUP-a među kojim su dugogodišnji uposlenici Policijske akademije FMUP-a, ali i mladi kadrovi koji svi zajedno posvećenim radom čine Bosnu i Hercegovinu sigurnijom državom.

Iz ugla polaznika Akademije

Kadet Medaris Alomerović bivši je pripadnik Oružanih snaga BiH koji je proveo šest godina u brigadi Taktičke podrške i jedan od najboljih polaznika XXIX generacije. Za Klix.ba ispričao je kako izgledaju dani na Akademiji

"Sam plan i program Akademije definisan je na takav način da nas podstiče na konstantan razvoj i učenje, kao što su borilačke vještine, podizanje kondicione forme, motoričkih sposobnosti kao i cjeline iz teoretskog predavanja, a profesori koji predaju imaju vrhunska iskustva i znanja, kako praktičnog tako i teoretskog dijela. Istakao bih pretpostavljene komandire koji nesebično posvećuju vrijeme, trud, zalaganje i znanja koja svakodnevno prenose kadetima kako bi što prije usavršili znanja i vještine koje ćemo koristiti kao policijski službenici kroz buduću karijeru", kazao je Alomerović.

Kako kaže, uslovi boravka i rada na Policijskoj akademiji FMUP-a su izuzetno kvalitetni, kao što su paviljoni za spavanje, učionice, oprema za praktični dio te ishrana.

"Bit će mi čast nositi uniformu FUP-a i služiti građanima Bosne i Hercegovine. U ime svih kadeta mogu reći, da ćemo časno i pošteno obavljati zadatke i u svom radu voditi se slovom zakona i interesima države", zaključio je Alomerović.

Uskoro 358 novih kadeta

Trenutno su u toku konkursi za prijem policijskih službenika u MUP-u Kantona Sarajevo, MUP-u Unsko-sanskog kantona i MUP-u Kantona 10 što znači da će po okončanju konkursne procedure još 358 kandidata za policijske službenike proći obuku u Policijskoj akademiji FMUP-a.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je za Klix.ba kako je uvjeren da će sigurnosni sistem u Bosni i Hercegovine biti znatno ojačan prijemom novih policijskih službenika u uprave policije, a koji će sigurno doprinijeti većem stepenu sigurnosti građana.

"FMUP uložit će maksimalne napore da u što skorijem vremenu započne obuku svih kandidata za službu u policiji. To je jedan od razloga zbog kojeg smo stavili u fokus rad Policijske akademije FMUP-a, a posebno Odsjeka za osnovnu policijsku obuku koji je zadužen za obučavanje kadeta iz cijele Federacije BiH i na čiji je rad FMUP ponosan", rekao je Čampara.