Visok nivo zagađenja
291

Kako izgleda "izranjanje" iz smoga u Sarajevu: Sunce sija iznad bijelog prekrivača

N. O.
Magla u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Magla u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Drugog dana Nove godine u Bosni i Hercegovini bilježe se proljetne temperature, a iako iznad Sarajeva grije sunce, zbog visokog nivoa zagađenja i smoga vidljivost je prilično smanjena te je formiran "čep" koji sprečava prolazak sunčevih zraka.
Fotoreporter portala Klix.ba dronom je zabilježio kako izgleda "izranjanje" iz smoga u Sarajevu, a videosnimak prikazuje putovanje u visinu kroz gustu maglu i na kraju izlazak iznad bijelog pokrivača.

Iako se kada pogledamo kroz prozor tako ne čini, iznad Sarajeva jutros sija sunce. Indeks kvalitete zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine iznosi 198 što je uzrokovalo gustu maglu i smog te smanjenu vidljivost na cestama.

Kako se može vidjeti na videosnimku okruženje i zgrade se jedva naziru dok se u određenim trenucima ne vidi ništa osim bijele boje smoga.

Kako se dron penje naviše, smog postaje sve gušći dok na kraju ne probije iznad smoga koji poput oblaka kreira prekrivač iznad glavnog grada.

Premda su prizori nakon "izranjanja" na sunčevu svjetlost spektakularni, podaci o nivou zagađenja su zabrinjavajući.

Sarajevo je jutros bilo četvrti najzagađeniji grad svijeta, a iako je u međuvremenu "palo" na šestu poziciju, zrak je i dalje označen kao nezdrav jer indeks zagađenja iznosi 164.

Koncentracija čestica PM 2.5 u vazduhu po kubnom metru iznosi 81, a sve što prelazi 55 smatra se nezdravim.

Zagađenje može ostaviti ozbiljne posljedice po zdravlje zbog čega se preporučuje smanjenje vanjskih aktivnosti posebno za starije, trudnice i djecu koji spadaju u najugroženiju kategoriju.

Iz BIHAMK-a su jutros upozorili na smanjenu vidljivost na većini puteva koji prolaze kroz kotline i uz riječne tokove. Također, zagađenje je uzrokovalo probleme i zračnom saobraćaju te je nekoliko letova otkazano, a većina je pomjerena te čekaju bolje vremenske uslove.

U skladu s ranije najavljenom vremenskom prognozom, u Sarajevu prvih dana Nove godine nije bilo snijega, a nedostatak padavina uz upotrebu pirotehnike potpomogao je zagađenju.

Narednih dana se - kako u Sarajevu, tako i u ostatku Bosne i Hercegovine - očekuju proljetne temperature, neobično visoke za ovo doba godine. Zbog toga, uz nedostatak padavina i vjetra, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda očekuju ponovnu pojavu magle u kotlinama i područjima uz riječne tokove.