{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako i kada do bezviznog režima

F
15.7.2008. u 18:13
0
0
Kako i kada do bezviznog režima
0
Kako i kada do bezviznog režima
Samo sedam dana nakon prve runde stručno-tehničih pregovora između Evropske komisije i Vijeća ministara o liberalizaciji diskriminirajućeg viznog režima, u sjedište EU-a je doputovao i bh. šef diplomatije Sven Alkalaj.
Namjera mu je, kako je po dolasku u Bruxelles izjavio za Radio Deutsche Welle, da pokuša uvjeriti evropske zvaničnike da bi proširivanje prava na bezvizni režim i ukidanje obavezne takse od 35 eura za sve kategorije građana, ''bila najbolja među konkretnim i brzim porukama Evropske unije prema bh. građanima''.

Pred BiH je, međutim, 43 vrlo konkretna uvjeta koje je Evropska komisija u vidu Smjernica, odnosno Mape puta, prije nešto više od mjesec dana predala upravo u ruke ministra vanjskih poslova BiH Alkalaja. Neki od uvjeta su u međuvremenu ispunjeni, mnogi su u proceduri, a većina tek na početku.

Nova runda diplomatsko-lobističkih razgovora je zato ovoga puta vođena na najvišem resornom nivou - s potpredsjednikom Evropske komisije i komesarom za pravdu, slobodu i sigurnost Jacquesom Barrotom.

''Potpredsjednik Evropske komisije je pozdravio našu inicijativu da nakon nedavne prve runde stručno-tehničkih pregovora o vizama, o istoj temi razgovaramo i na nivou potpredsjednika Evropske komisije i resoronog komersa. Preporučeno nam je, također, da na svim nivoima u zemlji najozbilnije shvatimo obaveze iz Smjernica Evropske komisije od 5. juna koje su nam dostavljene u vidu Mape puta za liberalizaciju viza, te da odgovore po svih 43 pitanja Evropske komisije odgovorimo što je moguće profesionalnije. Jer na temelju naših odgovora, Evropska komisija će procjenjivati sposobnost Bosne i Hercegovine za preuzimanje obaveza iz ove oblasti'', izjavio je Alkalaj.

Alkalaj je također kazao da je potpredsjenik Komisije, Barrot, posebno insistirao na četiri, za Evropsku komisiju ključne oblasti, u procesu stvaranja uvjeta za potpuno ukidanje viza. Na prvom mjestu je efikasnost države u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, zatim sigurnost putnih isprava i pouzdanost državnih organa koji se tim poslovima bave, kontrola vanjskh granica, te jačanje pravne države i demokratskih vrijednosti u cijeloj zemlji.

Potpredsjednik Barrot je prihvtio prijedlog ministra Alkalaja da se prije slanja finalne verzije odgovora na 43 pitanja Evropske komisije, u Sarajevo uputi grupa eksperata iz Bruxellesa koja bi na licu mjesta pomogla resornim institucijama BiH kako bi septembarski izvještaj Vijeća ministara BiH bio što više 'po ukusu' evropske administracije.

Prema Smjernicama Evropske komisije iz juna, BiH je obavezana da do prvog septembra dostavi Evropskoj komisiji detaljan izvještaj o ostvarenom progresu o svim preduvjetima za bezvizni režim, kao i o planiranim aktivnostima i rokovima ''u kojima BiH ima namjeru da realizira neki od postavljenih uvjeta''. Evropska komisija će zatim do sredine novembra izraditi svoju procjenu o napretku, nakon čega će se, prije kraja godine, zajednički ocijeniti ovogodišnji učinak, te na temelju toga, bit će isplanirani i naredni potezi u vezi sa vizama.

Nezvanično se saznaje da bi do kraja ove godine trebali biti ispunjeni svi uvjeti za izdavanje biometrijskog pasoša, za jedinstvenu kontrolu sigurnosti putnih isprava, te za uspostavljanje zajedničke koordinacije između svih državnih organa i službi zaduženih za kontrolu kretanja ljudi, nadzor nad državnim granicama i sigurnost putnih isprava.

Iz izvora Evropske komisije saznaje se da će proces liberalizacije viznog režima sve do potpunog ukidanja viza, iz Bruxellesa biti koordiniran u paketu za sve zemlje zapadnog Balkana i da će se težiti ''sinhronizaciji takvog procesa u svim zemljama regiona'' kako se ne bi dogodilo da je neka od zemalja na bijeloj, a druga na crnoj šengenskoj listi.

"Ukoliko, međutim, neka zemlja bude svojom krivicom zaostajala u ovom procesu, one koje budu napredovale ka bezviznom režimu neće biti kažnjavane sačekivanjima onih koje su manje motivirane", izjavio je za Radio DW visoki predstavnik Barrotovog kabineta u Bruxellesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: