Oštra reakcija SDA
11

Kako HNS zloupotrebljava terorizam u Francuskoj i ideološki ga veže podsjećanjem na rat u BiH

S. H.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, organizacija koja suštinski djeluje u službi HDZ-a, oglasio se povodom terorističkih napada u Francuskoj iskazavši podršku predsjedniku te zemlje. Ipak, korištenjem termina islamski terorizam i vezivanjem za rat u BiH izazvali su žestoke reakcije.

"Kao krovna politička institucija Hrvata u BiH, HNS BiH pruža punu potporu predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu u borbi protiv islamskog terorizma. Hrvati Bosne i Hercegovine osjetili su posljedice ekstremnog islamističkog djelovanja tokom rata u BiH 1992.-1995, a naročito kroz teroristički napad autobombom u Mostaru 1997., ubistva hrvatskih policajaca u Srednjoj Bosni te ubistvo članova katoličke porodice Anđelić na Badnjak 2002.", poručili su iz HNS-a.

Evidentno je da HNS koristi predizborno vrijeme da pošast terorizma poveže s nečim što im može koristiti u cilju "zbijanja" svojih redova i pridobijanju glasova.

Iz SDA su oštro reagirali na takve tvrdnje HNS-a poručujući da se radi o podmuklom načinu etiketiranja.

"HNS-ovo saopćenje upućeno povodom terorističkih napada u Francuskoj predstavlja podmukao pokušaj da se ideološke tenzije i sigurnosni problemi iz Francuske prenesu u Bosnu i Hercegovinu i iskoriste protiv Bošnjaka. U vezi sa ciničnim pokušajem HNS-a da rat u BiH reinterpretira kao borbu protiv 'islamskog terorizma i ekstremizma', podsjećamo na činjenice utvrđene haškim presudama da su npr. neposredno uoči masakra u Ahmićima upravo iz lokalnog HDZ-a stigle poruke o potrebi borbe protiv 'islamskih fundamentalista' te da su i Džokeri, zločinačka jedinica koja je izvršila pokolj 116 civila u Ahmićima, bili zvanično definisani kao 'antiteroristička jedinica'", naveli su između ostalog iz SDA.

Iako je osuda svakog zločina neupitna, pitanje interpretacije pa i terminologije koja se koristi je sporno. Naročito kada je riječ o karakteru rata u BiH.