Za stanje krive politiku
136

Kako funkcionira zdravstvo u Odžaku: Bez kadra i opreme prinuđeni raditi uz improvizacije

A. K.
Dom zdravlja Odžak (Foto: Općina Odžak)
Dom zdravlja Odžak (Foto: Općina Odžak)
Zdravstveni sistem u Odžaku daleko je od idealnog, a medicinsko osoblje upozorava da se ono nalazi u zapećku kada je riječ o angažmanu nadležnih. Kako kažu, uvjeti rada su nepodnošljivi, a takvom ambijentu doprinosi nedostatak opreme i kadra.

Prošlu sedmicu u Domu zdravlja u Odžaku obilježio je generalni štrajk zdravstvenih radnika, koji su se na najradikalniji korak odlučili zbog izuzetno lošeg položaja u kojem se nalaze. Problemi se gomilaju od 2014. godine, a sada su i eskalirali.

Inače, u ovoj godini Općina Odžak u svom budžetu za Dom zdravlja nije planirala nijednu marku, iako je, prema kantonalnom zakonu, obavezna izdvojiti pet posto od troškova Doma zdravlja iz prethodne godine, odnosno okvirno 250 hiljada KM.

Štrajkom do onoga što im pripada

Plata za mjesec maj zdravstvenim radnicima još nije isplaćena, a zbog činjenice da za 69 zaposlenika, koliko ih ima Dom zdravlja, doprinosi nisu bili uplaćeni posljednjih sedam mjeseci, Porezna uprava FBiH blokirala je račun te zdravstvene ustanove. Također, tamošnji Dom zdravlja ima i druga dugovanja koja ukupno dosežu iznos od okvirno dva miliona KM.

Detalj tokom generalnog štrajka zdravstvenih radnika u Odžaku
Detalj tokom generalnog štrajka zdravstvenih radnika u Odžaku

No, pod pritiskom zdravstvenih radnika nadležni u Odžaku u ponedjeljak su izvršili uplatu dvije tranše u ukupnom iznosu od 460 hiljada KM, koliko je potrebno za uplatu spomenutih doprinosa, ali i deblokadu računa Doma zdravlja. Zdravstveni radnici će na platu sačekati do ove srijede, ali dosadašnji korak nadležnih naveo je ljekare i tehničare na donošenje odluke o ublažavanju mjera štrajka.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, sada su u štrajku upozorenja, što znači da će se zdravstveni radnici svakoga jutra u 9:45 sati okupljati ispred zdravstvene ustanove te 15-minutnim protestnim skupom ukazivati na neophodnost ispunjavanja svih zahtjeva koje su nadležnima nametnuli. Pacijentima će pružati sve one usluge koje su im potrebne.

Nepodnošljivi uslovi rada

Aktuelna situacija dovela je i do toga da odžački zdravstveni radnici progovore o svim problemima u kojima se nalaze. Naime, predsjednik osnovne organizacije Nezavisnog sindikata radnika Doma zdravlja Odžak Asmer Kršić za Klix.ba kaže da su uvjeti rada u posljednje vrijeme postali nepodnošljivi.

"Vozila Hitne pomoći prešla su više od 450.000 kilometara, za njih nedostaju amortizacija i dijelovi, kao i vozači. Nama također općenito nedostaje medicinskog kadra, ali to se sve uslovljava lošom materijalnom situacijom. Međutim, u biti to sve politika kroji i za njih je zdravstvo u zapećku. Ono je posljednja rupa na svirali i sve drugo može, osim zdravstva", navodi Kršić.

Lošem stanju doprinosi i dotrajali namještaj u Domu zdravlja u kojem su podovi na određenim mjestima popucali, a stropovi prokišnjavaju.

Funkcionisanje cjelokupnog zdrastvenog sistema dodatno je usložnila i pandemija koronavirusa, usljed koje su formirane i tri dodatne službe, odnosno COVID ambulanta, odjeljenje za COVID i skrining testiranje te služba za vakcinaciju.

"Te usluge mi dodatno pružamo, a njih ne priznaje Zavod zdravstvenog osiguranja, zbog čega imamo jedan veliki minus. S obzirom na to da s koronom živimo već godinu i po, smatram da bi i Federalna vlada trebala učiniti nešto po tom pitanju, uz kanton", smatra Kršić.

Umjesto profesionalnih navlaka na nogama vreće za smeće

A u kakvom su sistemu funkcionisali zdravstveni radnici u Odžaku najbolje ilustruje primjer u kojem su zbog nedostatka zaštitne opreme, umjesto profesionalnih medicinskih kaljača, noge od infekcije koronavirusom štitili improviziranim navlakama, koje su pravili od plastičnih vreća za smeće.

"Funkcionisali smo na način – daj šta daš. Ali, i pored svih problema građanima smo uspjeli pružiti adekvatnu zaštitu u prvom, drugom i trećem valu, kojima smo odgovorili profesionalno. Sada imamo dovoljno opreme koja nam je stigla posredstvom donacija ili dikretnom kupovinom i nadam se da ćemo spremno dočekati sljedeći val, ukoliko dođe do njega", kaže nam Kršić.

U svojoj prošlosedmičnoj borbi zdravstveni radnici u Odžaku su imali podršku i građana koji su im se pridruživali na protestnim okupljanjima, bez obzira na to što su kao pacijenti bili uskraćeni za određene usluge.

Zaposlenici Doma zdravlja nadležene su upozorili i da će se u generalni štrajk vratiti ukoliko do danas na njihove račune ne bude uplaćena teško zarađena plata.