Koldžić: Bez vozačke dozvole danas niste kompletna ličnost
2

Kako do vozačkog ispita?

Piše: M. B.
Većina mladih kada napuni 18 godina odluči se polagati vozački ispit. Neki to urade i mnogo kasnije ovisno o potrebama i finansijskoj situaciji. Broj kandidata koji se odluči na ovaj korak je manji nego prethodnih godina, a kako vlasnici autoškola smatraju, glavni razlog su finansije.

"Vozački ispit je postao vrlo bitan. U većini konkursa za zapošljavanje vozačka dozvola navodi se kao jedan od uvjeta. Bez toga niste kompletna ličnost", rekao je Šefik Koldžić diplomirani inžinjer saobraćaja, predavač i instruktor.

Potrebni dokumenti

Za razliku od drugih oblasti, za polaganje vozačkog ispita godine nisu bitne. Ljekarsko uvjerenje je dovoljan dokument koji potvrđuje vašu fizičku i psihičku sposobnost. No, da biste pristupili ispitu morate proći obuku za koju su vam potrebni dokumenti i više od 1.000 maraka.

"Uz ljekarsko uvjerenje u autoškolu dostavljate kopiju CIPS-ove prijavnice i uvjerenje o kretanju koji se vadi u Ministarstvu obrazovanja i nauke KS (ne smije biti starije od šest mjeseci), kopiju lične karte, te uplatnicu. Tada možete pristupiti teorijskim predavanjima", rekao je Koldžić.

Test iz teorije

Teorijski dio sadrži 28 školskih časova. S autoškolom dogovarate u kojem terminu vam odgovara da prisustvujete predavanjima. Tokom jednog dana možete imati maksimalno četiri časa. Obuka najkraće može trajati 14 dana u idealnim uvjetima.

"Potom kandidat ima probni test nakon kojeg može izaći na pravi pismeni test teorije. Ono na čemu najviše griješe su raskrsnice koje nose najviše bodova. Da biste položili test morate imati minimalno 90 od 100 bodova. Dakle, ukoliko pogriješite dvije raskrsnice gubite 12 bodova i automatski ste pali", kaže Koldžić.

Od testa do vožnje

Prvu pomoć možete polagati tokom teorijske nastave u Crvenom krstu KS ili nakon položenog testa. Potom u Ministarstvu obrazovanja i nauke KS izvadite potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa i pristupate praktičnoj obuci, dakle učenju upravljanja automobilom.

"Tokom obuke prolaze se sve radnje koje utiču na bezbjedno učešće u saobraćaju te se vozi rutama koje je predvidio Ministarstvo obrazovanja i nauke KS za polaganje vozačkog ispita. Pet ruta kreće i završava se kod mosta Suade Dilberović, a pet s poligona na Dobrinji. U tim rutama uključeni su poligon, polazak pod ručnom, vožnja unazad, vožnja jednosmjernom/dvosmjernom ulicom, raskrsnice, semafori", kaže Koldžić.

Obuka vožnje traje 35 školskih časova, s tim da se u jednom danu mogu održati dva časa. Polaganje vozačkog ispita traje 35 minuta bez obzira na to da li ste napravili eliminatornu grešku u startu ili kasnije tokom vožnje. Na dan polaganja s vama su u autu vaš instruktor koji nema utjecaja na polaganje i jedan član komisije-ispitivač.

Neograničen broj polaganja

Ukoliko ne položite iz četiri pokušaja polažete ispit pred komisijom od dva ispitivača.

"Ukoliko kandidat ni iz petog pokušaja ne položi ispit, obaveza na dodatno osposobljavanje od najmanje pet nastavnih časova se ponavlja za svako naredno polaganje", stoji u odluci Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Kako je rekao Koldžić, kandidati najčešće padaju zbog treme, nedostatka pažnje i koncetracije. Ali broj polaganja nije ograničen tako da na ispit izlazite dok uspješno ne položite.

Po završetku odlazite ponovo u Ministarstvo obrazovanja i nauke KS gdje vam izdaju potvrdu s kojom možete izvaditi vozačku dozvolu.

Cijena obuke u autoškolama: 20 časova teoretske nastave (5 KM) - 100 KM

35 časova upravljanja vozilom (20 KM) - 700 KM Ljekarsko uvjerenje - 50 KM Polaganje testova - 70 KM Prva pomoć - 83 KM Otvaranje knjižice kandidata - 5 KM Izlazak na vozački ispit - 130 KM Osiguranje - 10 KM Te dvije fotografije za pasoš.