Saznajemo
108

Kako će se prema novoj odluci Vlade FBiH rasporediti 21 milion KM nižim nivoima vlasti

A. D.
Vlada Federacije BiH danas je izmijenila svoju spornu odluku o raspodjeli 21 milion KM nižim nivoima na način da će navedeni transfer biti preusmjeren Ministarstvu zdravstva FBiH koje bi trebalo kupiti opremu u navedenom iznosu, saznaje Klix.ba.
Naime, shodno odluci, medicinska oprema koja će biti nabavljena u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa trebala bit biti raspodijeljena na zavode za javno zdravstvo kantona, koji će onda shodno procentima broja stanovnika i sl. dijeliti dalje nižim nivoima.

Kako saznajemo, za ovu odluku glasali su ministri iz SDA i SBB-a, dok ministri iz HDZ-a BiH nisu glasali, budući da se ne slažu s raspodjelom po principu broja stanovnika.

Također, ni ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, koji je danas podsjetio da je prvi izrazio neslaganje sa ranijom odlukom, u konačnici nije dao svoj glas za ovu novu odluku budući da prethodno nije usvojen njegov prijedlog na ovoj sjednici.

On je, naime, danas predložio je da se Bosanskopodrinjskom kantonu dodatno od 21 milion KM transferiše 2,9 miliona KM kao i 1,5 miliona KM Posavskom kantonu kao grant.

Kako je naveo, sve ostalo svakako je predloženo u tekuću rezervu Federalnog ministarstva zdravstva za nabavku medicinske opreme.

Podsjetimo, tokom jučerašnjeg dana došlo je do niza reakcija na sada već preinačenu odluku Vlade prema kojima se novac, kako je tokom dana prokomentirano, potpuno nerazumno i nelogično dijeli jednima, dok drugi ostaju bez sredstava.

Tako je naprimjer Kupres koji ima 5.000 stanovnika od Vlade FBiH je dobio 700.000 KM što je 140 KM po glavi stanovnika, a Visoko koje ima 40.000 stanovnika je dobilo 40.000 KM, što je 1 KM po glavi stanovnika.