Upitna zakonitost
19

Kako će se mišljenje Ustavnog suda odraziti na rad Vlade u Tuzli i šta će biti sa donesenim odlukama?

A. Kendić
Aktuelni sastav Vlade Tuzlanskog kantona (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aktuelni sastav Vlade Tuzlanskog kantona (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavni sud Federacije BiH zauzeo je mišljenje da je Vlada Tuzlanskog kantona neustavna jer u svom sastavu nema nijednog ministra Hrvata. Još uvijek nije poznato na koji način će se ovakvo mišljenje reflektovati na dalji rad Kantonalne vlade u Tuzli, a pokrenuto je i pitanje zakonitosti donesenih odluka od 20. jula prošle godine do danas.
Vlada Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem iz Stranke demokratske akcije (SDA) imenovana je 20. jula prošle godine. Netom nakon održavanja konstituirajuće sjednice postavljeno je pitanje o zakonitosti donesene odluke o imenovanju, zbog činjenice da se u sastavu Kantonalne vlade ne nalazi nijedan predstavnik iz reda hrvatskog naroda.

Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa zahtjevali su iz Kluba Hrvata u Skupštini TK, ali tek u mjesecu septembru, međutim predsjednik ovog zakonodavnog tijela Žarko Vujović njihov prigovor Ustavnom sudu FBiH nije uputio, ogradivši se obrazloženjem da se sa tim zakasnilo.

Međutim, mjesec kasnije, zamjenica premijera Federacije BiH Jelka Miličević Federalnom ustavnom sudu uputila je zahtjev za preispitivanje ustavnosti odluke o imenovanju Vlade TK. Ovaj sud 5. maja donio je mišljenje u kojem je navedeno da je upravo zbog činjenice da u Vladi TK nema ministra iz reda Hrvata, odluka o imenovanju suprotna Ustavu FBiH.

Hadžić: Upitna zakonitost odluka Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić smatra da je nakon mišljenja Ustavnog suda FBiH dovedena u pitanje zakonitost svih odluka koje je u proteklom periodu donosila Kantonalna vlada.

"Mišljenje Ustavnog suda FBiH potvrđuje ono što smo govorili na samoj sjednici Skupštine TK na kojoj je imenovana Vlada, odnosno da u njoj nisu zastupljeni Hrvati. S obzirom na to da je Ustavni sud donio mišljenje da je riječ o neustavnoj vladi, sada se dovode u pitanje sve odluke koje je ona donijela. Praktično, neustavan organ je donosio odluke koje se sada mogu smatrati neustavnim, odnosno da nisu urađene u skladu sa zakonom i predviđenim procedurama", kaže Hadžić za Klix.ba.

On navodi da se sada postavlja i pitanje vezano za neadekvatno ponašanje onih koji su trebali reagovati, ali su propustili priliku, u smislu konstatovanja činjenice da Hrvata u Vladi TK nema te samim tim i pokretanja pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa, koji je predviđen po poslovniku. Uvjerenja je da su u cijeloj ovoj priči postojale opstrukcije unutar određenih struktura u vlasti koje su trebale reagovati.

"Poslovnikom je predviđeno da predsjednik ili potpredsjednici mogu na samoj sjednici pokrenuti pitanje vitalnog naiconalnog interesa, što oni nisu uradili. Također, to je mogao uraditi i predsjednik jednog od kluba naroda, a da kasnije traži dvotrećinsku većinu kluba, što također nije urađeno. S obzirom da se to nije desilo, zastupnica SDP-a iz reda hrvatskog naroda Vedrana Petrović je tražila sazivanje Kluba Hrvata u vezi očitovanja po pitanju nezastupljenosti tog konstitutivnog naroda u Vladi TK. Nakon toga je klub zasjedao te umjesto upućivanja odluke Ustavnom sudu FBiH pronađen je mehanizam da se to učini prema predsjedniku Skupštine TK, koji je naveo da nisu ispoštovani neki zakonski rokovi, postavivši se faktički u ulogu sudije", navodi Hadžić.

S druge strane, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović danas nam nije mogao komentarisati mišljenje Ustavnog suda FBiH. Kako nam je rekao, to će moći učiniti tek nakon što dobije zvaničan uvid u ovaj dokument koji na njegovu adresu još uvijek nije stigao.

On je još jednom podsjetio zbog čega apelaciju Kluba Hrvata nije mogao uputiti Ustavnom sudu FBiH

"Procedura pitanja vitalnog nacionalnog interesa je uvijek ista. Ono se postavlja kao prethodno pitanje akta koji se tada usvaja. U to vrijeme ovo pitanje niko nije postavio, već je učinjeno mjesec i po dana kasnije od kluba naroda. Njega predsjednik Skupštine TK nije mogao proslijediti", pojasnio je Vujović.

Bešlagić: Ovo su posljedice "siledžijskog" odnosa vlasti Predsjednik Kluba zastupnika Naše stranke u Kantonalnoj skupštini Selim Bešlagić stava je da su se sada pokazale posljedice "siledžijskog" odnosa vlasti prilikom imenovanja novog sastava Kantonalne vlade.

"Mi smo na to upozoravali, ali smo imali obrazloženja da će taj nedostatak biti nadomješten popunjavanjem direktorskim pozicijama. Znali su da će ovakav problem nastati, a to što nisu ispoštovali sve što su trebali prilikom imenovanja sada je njihov problem i vidjet ćemo šta će se u nastavku dešavati. Vladu TK treba dovesti u poziciju da je legalno izabrana, a kada je riječ o zakonitosti odluka koje su donesene u proteklom periodu, smatram da se neće moći ići baš restriktivno", kazao nam je Bešlagić.

Danas smo kontaktirali i predsjednika Kluba Hrvata u Skupštini TK Borisa Krešića koji nam je kao i Vujović kazao da ne može komentarisati mišljenje Ustavnog suda FBiH, s obzirom da dokument još uvijek nije dobio.