Prognoze
0

Kako će Dodik završiti karijeru

Sarajevo-x.com
Više je nego očito da administrativni aranžman pod nazivom Republika Srpska danas, de facto, jeste u vlasništvu samo jednog čovjeka – Milorada Dodika. Osim autokratske vladavine, implikacije stanja koje je sada na ovom dijelu BiH, jesu i unifomisanje mišljenja, uništavanje ostataka civilnog društva i gušenje medija koji iole drugačije razmišljaju. U modernim državama ovo znači pisanje vlastite smrtne presude.

Piše: Asim Bešlija

Najnoviji lobistički napori administracije Milorada Dodika dolaze iz Amerike, gdje Vlada RS ima svoju lobističku grupu, pa je bilo i logično da neko od bivših članova administracije koje plaća entitetska vlada, da neku jaku izjavu. Tako je i prof. Steven Mayer, nekadašnji uposlenik CIA-e rekao ono što Dodik i njegova vlada vole da čuju – BiH je neodrživa. Baš kao da je BiH projekat napravljen prije 10 godina a ne zemlja koja ima izuzetno dugu historiju.

Ekspresno reagiranje američke ambasade u Sarajevu ukazuje na jednu ključnu stvar kada je u pitanju nastup prof. Mayera. To je neupućenost. Iako prof. Mayer pravi paralelu između situacije na Kosovu i BiH, odnosno logičkim rasuđivanjem daje ista prava na otcjepljenje Albancima na Kosovu i Srbima u BiH, nekoliko je stvari koje ukazuju na to da se radi o nepoznvanju ili namjernom nepoznavaju trenutnog stanja i historije.

Ponajprije to je Ustav BiH ili Dejtonski sporazum kojim sva tri naroda i ostali imaju suvereno pravo da odlučuju o njegovoj izmjeni bez koje nema bilo kakvih referenduma i inih secesionističkih avantura.

Drugo, to je pitanje vlasništva jer administrativni aranžman koji danas pokriva Republika Srpska nije samo srpska zemlja a privatna zemlja, kao što je poznato, ne može se tek tako oduzeti.

Treće to je pitanje neriješenih ratnih zločina. Da li to prof. Mayer ili onaj ko je naručio njegovo mišljenje misli da će se otcijepiti teritorija sa koje nisu otkopane sve masovne grobnice? Da li neko misli da će se Srebrenica ili neka druga područja, poput možda Kozarca, naći u nekoj nezavisnoj srpskoj republici?

I četvrto, ko će to glasati za nezavisnost Republike Srpske? Istočni dijelovi BiH i RS gotovo su ispražnjeni zbog jada i bijede u kojoj živi tamošnja populacija pa bilo kakve priče koje se tiču miloševićevski megalomanskih projekata ljude ne interesuje jer gotovo da nemaju šta jesti.

Zato plitka medijska iživljavanja nad traumiranim narodom imaju za cilj, sasvim je očito, održanje na vlasti SNSD-a i sličnih mu stranaka koje iz dana u dan ne mogu da odbrane brojna obećanja ili da objasne premijerove privatne dealove. S obzirom da je stanje u kojem se guše medijske slobode, prijeti novinarima, zastrašuju međunarodne organizacije, sklapaju sumnjivi poslovi, stranačke kompanije grabe šakom i kapom, a atmosfera se predstavlja kao 'bolja' u tom dijelu BiH, sve ukazuje da brod tone. Glavno pitanje je kada će ga kapetan i posada napustiti.

Kako će skončati Milorad Dodik?

Dodikovo korištenje para poreskih obveznika umjesto za lobiranje za RS, vidljivo je, koristi se za njegovo vlastito održanje odnosno održanje stanja koje je samo po sebi neodrživo. Zamislite mjesto u kojem se, na primjer, trebaju održati neki međunarodni festival ili takmičenja, ili gdje neka međunarodna organizacija ili kompanija želi otvoriti svoje predstavništvo, a da u tom mjestu u svakom trenutku postoji opasnost da će vam vlada podvaliti, proglasiti vas kriminalcima ili za kratko vrijeme na vas navuči javni bijes. E, takvu je sliku, zarad odbrane svoga lika i djela, Milorad Dodik priskrbio Republici Srpskoj, zatvarajući vrata nade ljudima koji iole razmišljaju o budućnosti. I dok se u postdodikovsko vrijeme ljudi budu pitali šta su sebi dozvolili, Dodiku će i tada, kao i danas, biti lijepo. Način na koji će on završiti svoju vladavinu njega neće puno uznemiriti.

Naime, iz nekoliko domaćih i međunarodnih krugova dobili smo neka razmišljanja o tome koji će biti načini kraja Dodikove ere. Uz konstataciju da sve veće zapadanje u mrak jednog dijela BiH jeste neodrživo, nekolicina naših sagovornika koji su željeli ostati anonimni, su rekli da postoje najmanje tri scenarija za Dodikov odlazak.

Prvi, je da Dodik u dramatičnim okolnostima napusti BiH jer će se atmosfera usijati do te mjere da će ga razotkrivanje njegovih djela na pravljenju boljeg dijela zemlje, natjerati da napusti zemlju. Za tu varijantu Dodik već ima osiguran smještaj na beogradskom Dedinju u luskuznoj vili koju je pošteno zaradio. Time bi izbjegao svaku odgovornost za sve što je radio za vrijeme vladavine njegovog SNSD-a.

Drugi scenario je da sudske vlasti BiH obave svoj posao tako što bi državni sud podigao optužnicu protiv Dodika te ga strpao u pritvor a na osnovu dobro dokumentovanih radnji za počinjeni kriminal, kao i rušenje ustavnog poretka BiH.

Treći scenario uključio bi međunarodnu zajednicu čije je Dodik čedo. U ovoj varijanti predstavnici MZ otišli bi kod Dodika, i u jednoj prijateljskoj atmosferi uz kafu, objasnili mu da postoje dokazi za sav kriminal koji se krije iza priče o nizu uspjeha njegove administracije, te ga lijepo zamolili da dâ ostavku i napusti zemlju. U ovoj varijanti Antikorupcioni tim OHR-a koji već posjeduje dosta inkriminirajućeg materijala, odigrao bi važnu ulogu.

No, i bez ijednog od ova tri scenarija, sasvim je jasno da se stanje u RS pogoršava i da u dogledno vrijeme neće moći biti opstati, ma koliko bilo u funkciji manipulacije ili postizanja izbornih rezultata.

Sama šteta koju je Dodik nanio pokretanjem skandala sa uglednom međunarodnom organizacijom Transparency International, mnogo je veća od vrijednosti svih lobističkih poslova koje radi. Razmjere ovog skandala će se tek osjetiti, jer se radi o organizaciji koju direktno podržava jedna od najjačih svjetskih država, Savezna Republika Njemačka, čiji je to ministar vanjskih poslova prije nekoliko dana naglasio u Berlinu.

No, Dodiku, kao onomad Miloševiću, mišljenja međunarodne javnosti nisu bitna pa je očito da se bez daljnjeg treba očekivati kraj obmane još jednog , ipak, bh. političara.