|

Kako će BiH dobiti Špirićevog nasljednika

Kako će BiH dobiti Špirićevog nasljednika
0
F
FENA
2.11.2007. u 10:55
0
komentara
0

dijeljenja
Kako će BiH dobiti Špirićevog nasljednika
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održat će danas hitnu sjednicu u Sarajevu gdje će jedina tačka dnevnog reda biti razmatranje ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića. Prema zakonima, Vlada je od jučer samo u tehničkom mandatu, a odluka o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća Ministara mora se donijeti najkasnije osam dana nakon odžavanja sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine.
Nikola Špirić je uputio jučer ostavku Predsjedništvu BiH i zatražio da se u skladu sa zakonom provede procedura.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, predsjedavajući Vijeća podnosi ostavku Predsjedništvu BiH, što automatski znači podnošenje ostavke i kompletnog Vijeća ministara.

Vlada je od jučer u tehničkom mandatu do izbora novog predsjedavajućeg i novog saziva Vijeća ministara BiH.

Špirić je jučer na pres-konferenciji u Sarajevu obznanio podnošenje ostavke i istaknuo da je to jedini način na koji je htio doprinijeti smirivanju situacije u BiH.

Prema čl. 12 Zakona o Vijeću ministara BiH, predsjedavajući može podnijeti ostavku bez obrazloženja. Podnosi je Predsjedništvu BiH. Ako podnese ostavku, ili ako je trajno spriječen da vrši svoju dužnost, Vijeće ministara BiH daje ostavku u cjelini, a dužnost obavlja do potvrde novog predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH. U tom slučaju primjenjuje se postupak iz članova 9. i 10. tog zakona, gdje stoji da predsjedavajućeg Vijeća ministara imenuje Predsjedništvo BiH kod svakog novog mandata Parlamentarne skupštine BiH, vodeći pritom računa o principu zastupljenosti iz člana IX.3. Ustava BiH.

Odluka o imenovanju donosi se najkasnije osam dana nakon održavanja konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i odmah dostavlja tom domu na odobravanje. Predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Zastupnički dom.

Potvrda imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara mora biti završena u roku od trideset dana od dana imenovanja. Nadalje, prema članu V.4. Ustava BiH, predsjedavajući Vijeća ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i odmah traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja.

Ministri i zamjenici ministara stupaju na dužnost odmah nakon što to potvrdi Zastupnički dom. Potvrda imenovanja zamjenika predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara mora biti završena u roku od trideset dana od dana kada predsjedavajući Vijeća ministara preuzme dužnost.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.