Vizualizacija
162

Kako bi trebala izgledati Hastahana: Park, trg, podzemna garaža i jedna trospratnica

Klix.ba
Općina Centar Sarajevo objavila je video u kojem je, između ostaog, predstavljena vizija današnje Hastahane, odnosno parka "Nijaz Duraković".
Riječ je o video prezentaciji nacrta idejnog rješenja Hastahane koja će biti prikazana građanima i gdje će jasno biti vidljivi sadržaji i zastupljenost zelene površine na ovom prostoru, ali i stanje u kojem se trenutno nalazi ova površina.

Općinsko vijeće Općine Centar je na 36. redovnoj sjednici, održanoj 17. aprila 2019. godine, utvrdilo Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor – lokalitet Hastahana, sa Nacrtom odluke o provođenju izmjena i dopuna ovog planskog dokumenta.

Iz općine naglašavaju i prikazuju da su trenutni izgled i namjena Hastahane neugledni, te da će izmjena Regulaconog plana i njeno preoblikovanje doprinijeti poboljšanju izgleda Marijin Dvora.

U lokalitet Hastahane bi trebao biti uključen veliki park, podzemna garaža sa 250 mjesta i zgrada s tri sprata.

Sporna zgrada

Građani Sarajeva i tog dijela grada koji se protive izgradnji planirane zgrade u Hastahani održali su mirne proteste na kojima su skrenuli pažnju javnosti na svoj stav, a potpisivana je i peticija protiv izgradnje objekta.

Građani su u peticiji potpisali kako ne žele nikakvu gradnju na lokalitetu Hastahane, te da se park mora smjesta urediti i održavati.

Usvojenim nacrtom odluke zaista je predviđena gradnja zgrade, a iz Općine ipak smiruju građane i pojašnjavaju da će 89 posto površine biti park. Također, pojedini arhitekti su iskazali neslaganje s planom izmjene izgleda Hastahane

U srijedu javna rasprava

Odlukom o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor – lokalitet Hastahana utvrđena je obaveza održavanja javne rasprave sa ciljem upoznavanja javnosti i svih zainteresiranih subjekata sa Nacrtom plana.

Shodno tome, javna rasprava na kojoj će biti prezentiran Nacrt će biti održana u srijedu, 29. maja 2019. godine u 17 sati u prostorijama Mjesne zajednice ''Marijin Dvor'' (Dolina 7).

Podsjećamo i na to da lokalitet Hastahane odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 14. maja 2019. godine nosi naziv ''Park prof. dr. Nijaza Durakovića''.