|

Kako bi trebala izgledati Hastahana: Park, trg, podzemna garaža i jedna trospratnica

Kako bi trebala izgledati Hastahana: Park, trg, podzemna garaža i jedna trospratnica
162
Klix.ba
28.5.2019. u 10:51
239
komentara
162

dijeljenja
Općina Centar Sarajevo objavila je video u kojem je, između ostaog, predstavljena vizija današnje Hastahane, odnosno parka "Nijaz Duraković".
Riječ je o video prezentaciji nacrta idejnog rješenja Hastahane koja će biti prikazana građanima i gdje će jasno biti vidljivi sadržaji i zastupljenost zelene površine na ovom prostoru, ali i stanje u kojem se trenutno nalazi ova površina.

Općinsko vijeće Općine Centar je na 36. redovnoj sjednici, održanoj 17. aprila 2019. godine, utvrdilo Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor – lokalitet Hastahana, sa Nacrtom odluke o provođenju izmjena i dopuna ovog planskog dokumenta.

Iz općine naglašavaju i prikazuju da su trenutni izgled i namjena Hastahane neugledni, te da će izmjena Regulaconog plana i njeno preoblikovanje doprinijeti poboljšanju izgleda Marijin Dvora.

U lokalitet Hastahane bi trebao biti uključen veliki park, podzemna garaža sa 250 mjesta i zgrada s tri sprata.

Sporna zgradaGrađani Sarajeva i tog dijela grada koji se protive izgradnji planirane zgrade u Hastahani održali su mirne proteste na kojima su skrenuli pažnju javnosti na svoj stav, a potpisivana je i peticija protiv izgradnje objekta.

Građani su u peticiji potpisali kako ne žele nikakvu gradnju na lokalitetu Hastahane, te da se park mora smjesta urediti i održavati.Usvojenim nacrtom odluke zaista je predviđena gradnja zgrade, a iz Općine ipak smiruju građane i pojašnjavaju da će 89 posto površine biti park. Također, pojedini arhitekti su iskazali neslaganje s planom izmjene izgleda Hastahane

U srijedu javna raspravaOdlukom o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor – lokalitet Hastahana utvrđena je obaveza održavanja javne rasprave sa ciljem upoznavanja javnosti i svih zainteresiranih subjekata sa Nacrtom plana.

Shodno tome, javna rasprava na kojoj će biti prezentiran Nacrt će biti održana u srijedu, 29. maja 2019. godine u 17 sati u prostorijama Mjesne zajednice ''Marijin Dvor'' (Dolina 7).

Podsjećamo i na to da lokalitet Hastahane odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 14. maja 2019. godine nosi naziv ''Park prof. dr. Nijaza Durakovića''.
Prijavi grešku


Komentari (239)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...